Németország
21:002024. június 14.
Skócia
Magyarország
15:002024. június 15.
Svájc

A jogvédők szerint nem vallanak egymásra a rendőrök

Vágólapra másolva!
A bírák fenyegetése helyett a rendőrség inkább a saját sorait tisztítsa meg a jogsértőktől - írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság. A jogvédő civil szervezet annak kapcsán szólalt meg, hogy felmerült: több rendőrt azért nem ítéltek el, mert kollégáik hamisan tanúskodtak. A rendőrség az állítást kikérte magának.
Vágólapra másolva!

A rendőri vezetésnek a bírák fenyegetése helyett azon kellene gondolkodnia, hogyan tisztíthatnák meg saját soraikat a bántalmazást elkövető rendőröktől - írta közleményében a Magyar Helsinki Bizottság.

Az ügy előzménye, hogy öt, jogsértésekkel vádolt rendőr ügyében is ítélet született a héten. Közülük az egyiket nem jogerősen egy év fogházbüntetésre ítélték, büntetését három évre felfüggesztették.

A Magyar Nemzet szerint a bíróság bizonyítékok hiányában mentette fel a rendőröket, amit a bíróság szerint befolyásolt az, hogy a rendőrök hamisan tanúskodtak. A rendőrség szerint, ha a fentiek igazak, akkor a bírónak feljelentést kellene tennie a hamis tanúzást elkövetővel szemben. Ilyen azonban a rendőrség szerint nem történt.

A jogvédő civil szervezet megjegyzi: 1989-es alapításuk óta még nem volt olyan ügyük, amelyben akár csak egy rendőr tanú is látta volna a kollégája által elkövetett bántalmazást. Még akkor sem, amikor a bíróság jogerősen megállapította a bűncselekmény elkövetését.

A rendőrség alapvető érdeke, hogy kiszűrje soraiból a jogszabályokat semmibe vevő, hivatásuk gyakorlására alkalmatlan személyeket - áll a közleményben. A Helsinki Bizottság szerint, amíg ez nem történik meg, addig a rendőrség azt a benyomást kelti az emberekben, hogy nem kívánnak szigorúan fellépni a bántalmazások ellen.

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Origo Google News oldalán is!

Mindent egy helyen az Eb-ről

Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez