Veres kampányfőnökének adta ki magát a Hír Tv

Vágólapra másolva!
A Fidesz választ vár az ügyészségtől és a pénzügyminisztertől a hétvégén kirobbant szavazatvásárlási üggyel kapcsolatban. Az ügy előzménye: a Hír Tv újságírója Veres János kampányfőnöke nevében Szabolcs megyei önkormányzati képviselőket hívott fel. A tévé a beszélgetések alapján állítja: az MSZP pénzt kínál a környékbeli romáknak azért, hogy otthon maradjanak a népszavazás napján.
Vágólapra másolva!

A Fidesz sürgős választ vár az ügyészségtől, Veres Jánostól, illetve a pénzügyminiszter kampányfőnökétől, Tóth Viktortól arra a kérdésre, hogy mit kívánnak tenni a napokban kirobbant, szavazatvásárlásra utaló ügyek tisztázása érdekében. Erről Balsai István, a párt parlamenti képviselője beszélt vasárnap.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei főkapitányság szombaton jelentette be, nyomozást rendeltek el választási csalás gyanúja miatt. A feljelentést Tóth Viktor, Veres János pénzügyminiszter kampányfőnöke tette. Tóth azt állította: valaki az ő nevében telefonon keresett meg Nyírbátor környéki - ez Veres választókerülete - cigány kisebbségi önkormányzati képviselőket, és arra utalt, hogy szavazatokat vásárolna. A kampányfőnök az MTI-nek azt mondta: a telefonhívásokkal minden bizonnyal Veres Jánost akarták lejáratni.

Kiderült, hogy a kampányfőnök nevében a Hír Tv egyik munkatársa hívott fel még pénteken több Szabolcs megyei kisebbségi önkormányzati vezetőt. A tévé ezt azzal indokolta, hogy le akarta ellenőrizni a hozzájuk érkezett bejelentések valóságtartalmát. Ezek - állítja a tévé - arra utaltak, hogy a szocialista párt pénzt kínál a környékbeli romáknak azért, hogy otthon maradjanak március 9-én, a népszavazás napján. A felvételen azt hallani, hogy a Tóth Viktor nevében telefonáló újságírónak az egyik kisebbségi önkormányzati vezető megígéri, hogy nem mennek el szavazni, ha kapnak cserébe valamit.

A Hír Tv szerint a romák szavaiból arra is lehet következtetni, hogy az MSZP hasonló módszerrel vásárolta meg korábban, még 2006-ban a szabolcsi cigányok szavazatait. A tévé ezt az alapján állítja, hogy az álnéven telefonáló újságíró megkérdezte, hogy korábban mennyit kaptak, erre az önkormányzati vezető azt felelte: "először 70-et, utána még 30-at". A televízió állítja azt is: rögzítette egy roma férfi és Veres János kampányfőnökének telefonbeszélgetését is, amelyben a politikus nem zárkózott el a szavazatok vásárlása elől. A Hír Televízió büntetőfeljelentést tett az ügyben.

"A Fidesz gyűlöletkampánya és politikai bosszúhadjárata most újabb mélységig jutott: most már nem csak kitalálják a hazugságokat, de a hozzájuk hű média segítségével nagyüzemben elő is állítják azokat" - fogalmazott közleményében vasárnap Juhász Ferenc, az MSZP népszavazási kampányának felelőse.

Kolompár Orbán, az Országos Cigány Önkormányzat (OCÖ) elnöke, és Teleki László, MSZP-s országgyűlési képviselő vasárnap azt mondta: manipuláció és lejáratás a célja a Hír Tv felvételeinek. A politikusok szerint felháborító, hogy már megint a hazai cigányságot használják fel politikai érdekek eléréséhez.