Legalább 60 milliós végkielégítést kap a távozó BKV-vezér

Vágólapra másolva!
Legkevesebb 60 millió forintos végkielégítésre jogosult a BKV távozó vezérigazgatója a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsági elnöke által idézett jogi szakértők szerint. Antal Attila saját maga kérte a felmentését a közlekedési vállalat éléről.
Vágólapra másolva!

Hétfőn a főpolgármesteri kabinet ülésén az egyik téma a BKV távozó vezérigazgatójának, Antal Attilának a végkielégítése lesz. Somlyódy Csaba (MSZP) az önkormányzat gazdasági társaságai feletti tulajdonosi jogokat gyakorló gazdasági bizottság elnöke az MTI-nek elmondta, hogy a vezérigazgató írásos távozási szándékának bejelentése után jogi szakértőkkel egyeztetett.

Álláspontjuk szerint a 2011 áprilisáig szóló munkaszerződése és a januártól érvényes 1,5 millió forintos havi fizetése és a prémiuma alapján Antal Attilát többféle jogcímen, minimum 60 millió forintos végkielégítés illeti meg jogszerűen.

A botrányos busztender nem számít

A bizottsági elnök közölte, hogy a jogi szakértők szerint ennél a 60 millió forintnál sokkal nagyobb összeggel távozhatna Antall Attila az önkormányzat egyoldalú, rendkívüli felmondása esetén. Ennek ugyanis három súlyos feltétele van, amelyeknek egyidejűleg kell fennállniuk. Egy bírósági perben a szakértő szerint csak akkor nyerhetne a fővárosi önkormányzat, ha bizonyítani tudná, hogy Antal Attila valamilyen ügyben szándékosan, vétkesen kárt okozott.

Somlyódy Csaba megjegyezte, hogy a nagy vitát kiváltó használtbusz-tender kapcsán sem állapítható ez meg. Így ha az önkormányzat egyoldalúan felmondana, a vezérigazgató a bírósági eljárás végén több mint 100 millió forinthoz jutna - tette hozzá.

A BKV vezérigazgatója március 9-én, a népszavazás estéjén jelentette be, hogy egészségügyi okokra hivatkozva kéri a felmentését. Antalt előtte több támadás érte, miután a Heti Válasz kapcsolatba hozta Antal fiát azzal a céggel, amely elnyerte a BKV-busztenderét. Közleményében Antal azt állította, nem marasztalta el a cég felügyelőbizottsága az üggyel kapcsolatban.

Pályázaton keresnek utódot

A szocialista politikus azt mondta, ha a főpolgármesteri kabinet hétfőn egyetért azzal, hogy Antal Attila munkaviszonya közös megegyezéssel szűnjön meg, a gazdasági bizottság kedden meghozza a szükséges döntéseket. Ugyanakkor döntenének a megbízott vezérigazgató személyéről és munkáltatói jogosítványairól. E posztra Balogh Zsolt, a jelenlegi megbízott vezérigazgató a legesélyesebb - fűzte hozzá.

A kabinet álláspontjának ismeretében várhatóan áprilisban a szakbizottság pályázatot ír ki a BKV vezérigazgatói posztjára, s ez alapján legkorábban júliustól lehet új vezérigazgatója a cégnek. Somlyódy Csaba elmondta azt is, hogy egy nagy bank osztályvezetője hasonló esetben nemcsak ennél több pénzzel, hanem egyéb juttatásokkal, például a részére biztosított gépkocsi 10 százalékos áron történő megvásárlási lehetőségével távozna posztjáról. Antal Attila viszont semmilyen más juttatást nem kap távozásakor - hangsúlyozta az elnök.

Antal Attilát pályázat nélkül, Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes javaslatára 2006 decemberében a kormánypártok és több ellenzéki képviselő szavazatával nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés 2007. január 1-jétől a BKV vezérigazgatójának.

A főpolgármesteri kabinet múlt kedden határozott arról, hogy a BKV paraméterkönyvét, összmenetrendjét egy ütemben, 3 milliárd forint hiánycsökkentéssel módosítják. A korábban ez ügyben felmerült 6 milliárd forintos hiánycsökkentés 10 százalék körüli járatritkítást eredményezett volna. A BKV vezetése üzleti titoknak nyilvánított konkrét paraméterkönyv javaslatát pénteken juttatta el a Városházára.