Három faluban választottak új polgármestert

Vágólapra másolva!
Három településen tartottak időközi polgármester-választást vasárnap. Rákócziújfalun az SZDSZ jelöltje győzött, Hernádcécén és Nagysimonyiban független induló nyert.
Vágólapra másolva!

Papp János, a SZDSZ jelöltje győzött az időközi polgármester-választáson a Jász-Nagykun-Szolnok megyei Rákócziújfaluban. Az időközi voksolásra a korábbi elöljáró lemondása miatt került sor. A vezetői posztért öten versengtek - közölte Bartók László helyettesítő jegyző vasárnap az MTI-vel.

A nem hivatalos végeredmény szerint a falu új vezetője 332 szavazatot kapott. A többi jelölt közül Bodor Zoltán (független) 213, Kollár János (független) 156, Bekéné Patvaros Mária (MSZP) 127, míg Bencsik Mihály (Magyar Kommunista Munkáspárt) 50 voksot mondhat magáénak. A részvétel 55 százalékos volt, érvénytelen szavazat nem került az urnákba.

Kecskés János Rákócziújfalu polgármestere - aki négy jelölt közül győzött 2006-ban - egészségi állapotára hivatkozva tavaly november 6-án írásban nyújtotta be lemondását. A közügyeket azóta képviselő-testület korelnöke vitte az időközi választásig, mert a falunak alpolgármestere nem volt. A több mint kétezer lakosú Rákócziújfalu közéletét az utóbbi években a polgármester és a kilenc tagú képviselő-testület közötti megromlott viszony jellemezte, és emiatt több ügy a bíróságra is került.

Hernádcéce

Bodnárné Kucsma Erzsébetet független jelöltet választották meg a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Hernádcéce új polgármesterévé a vasárnap megtartott időközi választáson - közölte Vidák István körjegyző az MTI-vel. A polgármesteri posztért ketten indultak, Bodnárné Kucsma Erzsébetre 70-nen szavaztak, míg Csató István ugyancsak független jelölt 57 voksot kapott.

A választáson a névjegyzékben szereplő 154 hernádcécei közül 129-en vettek részt, két szavazat érvénytelen volt - mondta a körjegyző. Az időközi választást azért kellett kiírni, mert a település korábbi vezetője indoklás nélkül lemondott posztjáról.

Nagysimonyi

Lábos Andrást független jelöltet választották meg polgármesternek vasárnap a Vas megyei Nagysimonyiban megtartott időközi választáson - tájékoztatta a választási iroda az MTI-t. A 809 választásra jogosult közül 439-en járultak a szavazóurnához, 437-en adtak le érvényes szavazatot, melyek közül 340-et, a voksok 77,8 százalékát szerezte meg Lábos András - közölte Major Tiborné körjegyző. Hozzátette: a másik jelölt, az ugyancsak független Csillag Sándor József 97 szavazatot kapott.

A 1.017 lakosú községben azért kellett időközi polgármester-választást tartani, mert az előző polgármester Szlama József (Fidesz) decemberben egészségi okok miatt benyújtotta lemondását. Major Tiborné elmondta: a megválasztott polgármester, aki eddig alpolgármesterként irányította a testület munkáját, civilben vállalkozó, feladatát pedig társadalmi megbízatású polgármesterként szándékozik ellátni.