Nem kér végkielégítést a BKV-vezérigazgató

Vágólapra másolva!
Nem kéri a hatvan millió forintos végkielégítést a távozó BKV-vezérigazgató, Antal Attila, melyre jogi szakértők szerint jogosult lenne. A közlekedési cég vezetője közös megegyezéssel, mindössze a neki járó eddigi prémiummal hagyná el a vállalatot, mert állítása szerint nem akarja tetézni annak finanszírozási terheit. Hozzátette, PR-támadás zajlik ellene, pedig semmilyen mulasztást nem tudnak felróni neki. Antal valamivel több mint egy évig dolgozott a közlekedési vállalatnál.
Vágólapra másolva!

2011-ig szóló kinevezésének végkielégítés nélküli, közös megegyezéses megszüntetését kezdeményezte Antal Attila, a BKV-vezérigazgatója március 25-i hatállyal oly módon, hogy addig az időpontig csak a neki járó munkabérére tart igényt - írta az MTI szombaton arra hivatkozva, hogy a birtokukba került Antall lemondó levele, amelyben a cégvezető harmadik alkalommal jelezte távozási szándékát. A BKV vasárnap hozta nyilvánosságra a lemondó levelet.

Mindez azért érdekes, mert a fővárosi közgyűlés gazdasági bizottsági elnöke által idézett jogi szakértők szerint a BKV távozó vezérigazgatója legalább 60 millió forintos végkielégítésre lenne jogosult. A felmondó levelében Antal Attila azt írja: a szerződése alapján március 25-ig őt megillető járandóságán felül egyéb összegre nem tart igényt, azt szeretné ugyanis, ha "a BKV Zrt. finanszírozási nehézségeit nem terhelné" neki járó végkielégítés összege.

Felmondó levelében arról is ír, hogy a 18 éve alulfinanszírozott és átpolitizált cégnél az ő munkájával "az utolsó utáni pillanatban elkezdődött a rendszerváltás", amelynek során tavaly csaknem 11 milliárd forinttal csökkentette veszteségét a cég. Antal hozzáteszi, egy ideje méltatlan, a "tényeket mellőző PR-támadások hada" zajlik ellene, és emlékeztet arra, hogy cég felügyelőbizottsága nem marasztalta el őt a busztenderrel kapcsolatos vizsgálatában, és más mulasztás sem róható fel neki.

Már kedden rábólinthatnak

Somlyódy Csaba (MSZP), a Fővárosi Közgyűlés Gazdasági Bizottságának elnöke szombaton az MTI értesülését megerősítve elmondta, hogy Antal Attila valóban újabb levélben kezdeményezte 2007. január 16-án kelt munkaszerződésének megszüntetését. A politikus a városvezetés felkérésére személyesen tárgyalt Antal Attilával a távozásáról. Hétfőn a Főpolgármesteri Kabinet elé terjeszti Antal Attila újabb felmondási javaslatát, amelyről először politikai jellegű döntést kell hozni - tette hozzá. A gazdasági bizottság, amely hatáskörileg illetékes a cégvezető munkaviszonyával kapcsolatban, a kabinet döntésének megfelelően, akár már kedden hozzájárulhat a BKV-vezér közös megegyezéses távozásához.

Először március 9-én, majd március 25-én kezdeményezte munkaszerződésének közös megegyezéssel történő megszüntetését és a BKV igazgatósági tagsága alóli felmentését. A Főpolgármesteri Kabinet jogi szakvéleményt kért ez ügyben Tiba Zsolt főjegyzőtől, aki az MTI értesülései szerint hétfőn terjeszti elő ez ügyben javaslatát.

"Nem kirívóan magas", majd semmis

Bár korábban Somlyódy Csaba, a fővárosi önkormányzat gazdasági bizottságának elnöke azt mondta, nem tartja kirívóan magasnak az Antalnak járó összeget, pár napja már azt közölte a Főpolgármesteri Hivatal, hogy álláspontjuk szerint az Antal Attilával kötött szerződés semmis, így nem is járna neki végkielégítés. Antal Attila munkaszerződése szerint közös megegyezéses távozásakor a száznapos felmondási időre 13 millió forint, valamint 14 havi végkielégítés illetné meg, ami 35 millió forint körüli összeg. Ehhez hozzájön még a tavalyi év után járó 12 milliós prémiuma is, ezt Antal mindenképp felveheti, miután ez a 11 és fél milliárdos takarékossági csomag teljesítése miatt jár neki.

Antal Attilát 2006 decemberében Hagyó Miklós (MSZP) főpolgármester-helyettes személyes javaslatára, pályázat nélkül nevezte ki a Fővárosi Közgyűlés a BKV vezérigazgatójának. A kormánypártok mellett a Fidesz és az MDF is támogatta kinevezését, amit csak a KDNP nem szavazott meg.