Aggályos az ombudsman szerint az OPNI bezárása

Vágólapra másolva!
Kritizálta az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet bezárását jelentésében Szabó Máté. Az állampolgári jogok biztosa hosszan sorolta kifogásait az egészségügyi minisztérium döntésével kapcsolatban.
Vágólapra másolva!

Az Országos Pszichiátriai és Neurológiai Intézet (OPNI) bezárása aggályos helyzetet teremtett az ellátottak, az egészségügyi dolgozók, végső soron pedig az egész társadalom számára - állapította meg Szabó Máté ombudsman. Az állampolgári jogok biztosa szerint alkotmányosan sem rövid, sem hosszú távon nem indokolható, hogy az egy helyre koncentrált, minőségi ellátás helyett a struktúraváltás minősíthetetlen és szakmai szempontból vállalhatatlan körülményeket teremtsen.

Jelentésében Szabó felkérte az egészségügyi minisztert, hogy kezdeményezzen egyeztetést az érintett intézmények és a szakma képviselőinek bevonásával, továbbá fontolja meg egy szakmai bizottság felállítását. Az ombudsman felkérte az Országgyűlés egészségügyi bizottságát, hogy vegye napirendjére a pszichiátriai, addiktológiai, valamint stroke-ellátó fekvőbeteg-ellátó intézmények helyzetének áttekintését.

Az intézmény bezárásának valódi indokait a mai napig nem ismerhette meg sem a szakma, sem a közvélemény - írta az ombudsman. Az OPNI bezárásával a pszichiátriai ellátás után megszűnt az európai színvonalú stroke-ellátás is, a főváros budai oldalán egyetlen intézmény maradt, ahol ezt az ellátást képesek biztosítani.

A biztos hangsúlyozta azt is, hogy a valódi problémát és ezzel a szakmai és alapjogi aggályokat azoknak a betegeknek a sorsa jelenti, akik a megszűnő ágyakon feküdtek, és akiket a minél gyorsabb ágyszámcsökkentés érdekében elbocsátottak az intézményből. Közülük kerültek ki jelentős számban az ellátás nélkül maradó betegek. "Pszichés zavaruk következtében sokuk nem rendelkezik a betegségükkel kapcsolatos belátási képességgel, ezért visszautasítják a kezelést, (...) ők azok, akik elbocsátásuk után rövid időn belül, vagy nyomban abbahagyják a gyógyszerek szedését, nem mennek el az ideggondozóba, romló állapotuk következtében az utcán kötnek ki, növelve a hajléktalanok számát" - olvasható a jelentésben.

Az immár ellátáson kívül rekedt betegek a fővárosban koncentrálódnak. A biztos megjegyezte, hogy a nemzetközi tapasztalatok szerint a pszichiátriai ágyak számának csökkenésével arányosan nő a pszichiátriai betegek által elkövetett bűncselekmények száma.

Az OPNI informatikai osztályának megszűnésével a pszichiátriai ellátásra vonatkozó adatok rendeletben szabályozott gyűjtése és feldolgozása is abbamaradt, így tervezhetetlenné válik a betegellátás, továbbá megszűnt egy magas szintű oktatási és kutatási centrum. Az OPNI keretében működött ugyanis az orvostovábbképzés három tanszéke és a pszichológus szakképzés egyetemi tanszéke is. Megszűnt egy gyógyítási centrum, amelyben olyan osztályok, részlegek működtek, amelyekhez fogható az országban máshol nem, vagy csak nagyon kevés létezik - állapította meg Szabó.

Szerinte a fővárosban továbbra is megoldatlan a 14-18 éves korú serdülők akut pszichiátriai ellátása, illetve a Heim Pál Gyermekkórházba integrált Faludi utcai serdülő-pszichoterápiás rendelő bezárása miatt gond ennek a korosztálynak a járóbeteg-ellátása is. Megszűnt a pszichiátria érdekeit képviselő és a szakmát integráló módszertani központ - állította Szabó.

"Az egészségügyi miniszter megígérte, hogy a szakmai csapatok együtt maradva dolgozhatnak új helyükön. Ez azonban még abban a két esetben sem teljesült, amikor valóban egész osztály került át új helyére" - olvasható az ombudsmani jelentésben.

Szabó Máté szerint a struktúraváltozás az egészségügyben, a fekvőbeteg-ellátók ágykapacitásának átrendezése, a megszűnésre ítélt intézmények átmeneti helyzetének problémája túlmutat egy-egy intézmény bezárásán és felveti az államot terhelő intézményes ellátási kötelezettség alapjogi szempontú vizsgálatát.

Az egészségügyi ellátórendszer fejlesztéséről szóló törvény alapján 2007. április 1-től alakult át a kórházi struktúra Magyarországon. A struktúraátalakításnál a 173 fekvőbeteg-gyógyintézet közül hat kórház és 12 kórház aktív fekvőbeteg-ellátásának közfinanszírozása szűnt meg.