Beszüntetnék a kerékbilincselést a kórházaknál

Vágólapra másolva!
Nem kerülhet kerékbilincs a kórházak közelében parkoló autókra, ha a Fővárosi Közgyűlés megszavazza június végén a KDNP javaslatát. Az előterjesztést benyújtó képviselők szerint méltánytalan, hogy a kórházba siető sofőrök kerékbilincset kaphatnak, s emiatt esetleg csak késve tudják továbbszállítani a beteget. A közgyűlés egyszer már leszavazta a javaslatot.
Vágólapra másolva!

Ne lehessen kerékbilincset tenni a kórházak és a szakrendelők környékén parkoló autókra - javasolja a fővárosi KDNP-frakció. Az előterjesztésről a Fővárosi Közgyűlés június 26-27-ei ülésén szavaznak majd a képviselők. A jelenlegi szabályozás ugyan rendelkezik a hivatalos betegszállítók parkolási lehetőségeiről, de a javaslattevők szerint az utóbbi időben egyre gyakrabban fordul elő, hogy a hosszabb várakozási idő miatt a kórházba indulók nem hívnak betegszállítót, hanem maguk oldják meg az utazást.

"Méltánytalan, ha valaki a beteg kórházi felvétele közben kap kerékbilincset, és ezzel a továbbszállítás, a gyógyszerek, iratok beszerzése válik lehetetlenné" - olvasható Rétvári Bence és Wertán Zsolt Zoltán KDNP-s képviselők előterjesztésében. Szerintük külön problémát jelent a beteget kórházba szállító számára, hogy nehéz előre kiszámítani a várakozási időt. Ha pedig az autóra kerékbilincset raknak, előfordulhat, hogy azért nem tudja továbbszállítani a beteget, mert előbb a kerékbilincs leszedését kell elintéznie, ami órákba is telhet.

A javaslat szerint a kerékbilincs tilalma sürgősségi és járóbeteg-ellátást végző intézmények 200 méteres körzetében lenne érvényes. Ha a közgyűlés június végén megszavazza a szabályváltozást, az új rendszer akkor is egyelőre csak a Fővárosi Közterület-felügyelet kerékbilincsezési gyakorlatát befolyásolná, több kerület ugyanis maga rendelkezik a területén szabálytalanul parkolókról. Az előterjesztők szerint ugyanakkor a fővárosi szabályozás iránymutatást adhatna a kerületi képviselőtestületek számára, hogy ők is hasonló rendszert alakítsanak ki.

Janocsek Ferenc, a Fővárosi Közterület-felügyelet szóvivője elmondta: több egészségügyi intézménynél már vannak kijelölt várakozási helyek a járdán, de ez még mindig kevés ahhoz, hogy mindenki meg tudjon ott állni, akinek szüksége lenne rá. A szóvivő szerint a közterület-felügyelők kórházak közelében most is "megpróbálnak tartózkodni" a kerékbilincselésről, csak nagyon súlyos esetekben alkalmazzák.

A közgyűlés fél évvel ezelőtt már foglalkozott a témával szintén a KDNP javaslatára, akkor leszavazták az ötletet - mondta Rétvári Bence az [origo]-nak. A képviselő szerint akkor az volt az ellenérv, hogy a probléma megoldott, mert a kórházak udvarán parkolhatnak a civil betegszállítók is. Rétvári ezután körlevélben érdeklődött a kórházigazgatóknál, a válaszokból pedig az derült ki, hogy az intézményvezetők szerint mégis volna igény további parkolási lehetőségre, nem elegendő az udvar. A politikus közölte: a kórházigazgatók válaszával megtámogatva kerül újra a közgyűlés elé az előterjesztés.