Kivégezték a Nagy Imre-perben halálra ítélteket

Vágólapra másolva!
Ötven évvel ezelőtt, 1958 június 16-án hajnalban végrehajtották  a halálos ítéletet Nagy Imrén, Maléter Pálon, Gimes Miklóson. Az elmúlt héten az [origo] naponta közvetített részleteket a Centrális Galériában zajló rendezvényről, melyen a per ötvenkét órás hangfelvételét mutatták be. Hallgassa meg a per vádlottainak utolsó szó jogán elmondott beszédeit, az ítélethirdetést, és azt a rekonstruált hanganyagot, melyen a Kossuth Rádióban bejelentik: a halálos ítéleteket végrehajtották.
Vágólapra másolva!

Rövid, de annál viharosabb vita előzte meg azt a rendezvényt, amelyen az 1956-os Intézet és az OSA Archívum bemutatta azt az ötvenkét órás hangfelvételt, melyen Nagy Imre pere hallható. Az eredeti felvételeket a Magyar Országos Levéltár őrzi 1990 óta; a levéltár a múlt héten átadott Tamási Miklósnak, az OSA történészének egy kutatói másolatot, ezzel sor kerülhetett a hanganyag - sokak szerint vitatott törvényességű - bemutatására. A lejátszáshoz az összes egykori áldozat ma élő hozzátartozója is hozzájárulását adta. Az állampolgári jogok biztosa a múlt héten állásfoglalást adott ki a bemutatott anyag törvényességével kapcsolatban. Szabó Máté szerint "a felvételek közzététele - annak történelmi távlata miatt is - nem okoz olyan, a személyes adatok védelméhez fűződő jog szempontjából jelentős sérelmet, mely a felvételek nyilvánosságra hozatalával szemben, az arányosság követelményével ne lenne összeegyeztethető."


Az [origo] a rendezvénysorozatról naponta élőben jelentkezett, így olvasóink a közvetítés során néhány fontos részletét követhették Nagy Imre perének. Az utolsó szó jogán elmondott beszédeket, és a Vida Ferenc bíró által kihirdetett ítéletet rögzítettük. Hallgassa meg az ott készült felvételeket!

1958. június 14. Az utolsó szó jogán elhangzott beszédek:

Nagy Imre

Donáth Ferenc

Gimes Miklós

Tildy Zoltán

Maléter Pál

Kopácsi Sándor

Jánosi Ferenc

Vásárhelyi Miklós

A következő oldalon Vida Ferenc bíró ítélethirdetését és az 1958. június 16-i rádióhírt hallgathatja meg.