Tagadja Kulcsár védője, hogy vallomásokkal üzérkedett volna

Vágólapra másolva!
Kulcsár Attila védője tagadja, hogy felajánlotta volna kollégáinak védence nevében vallomásának esetleges visszavonását vagy megváltoztatását. Több lap is azt írta, hogy Kulcsár ügyvédjének egyik kollégája hangfelvételt készített arról, amint a védő erről beszél. Az üggyel kapcsolatban hamis vád miatt feljelentést is tett az egyik érintett ügyvéd.
Vágólapra másolva!

Zámbó Gyula ügyvéd, a brókerbotrány főszereplője, Kulcsár Attila védője szerint meglepő lenne, ha valóban készült volna hangfelvétel ügyvédtársával folytatott állítólagos beszélgetéséről. Szerinte egy ilyen viselkedés nem méltó sem úriemberekhez, sem ügyvédekhez.

A Népszabadság pénteken azt írta, hogy egy, a Fővárosi Bíróság folyosóján titokban készült hangfelvétel szerint Zámbó Gyula azt javasolta egy másik vádlott védőjének: gondolják végig, "hogyan segíthetné őket Attila", a Népszavára hivatkozó lap szerint Zámbó azt vetette fel, hogy védence mondhatná azt: bizonyos számokat eltúlzott, valamely adatra rosszul emlékezett. Az ügyvéd pénteken azt mondta, hogy csak a sajtóból értesült az állítólagos hangfelvételről.

"Én azt gondolom, hogy nem is készülhetett ilyen hangfelvétel, mert nem is tételezem fel egyetlen kollégámról sem, hogy hangfelvételt készítene kettőnk beszélgetéséről. Ez elég meglepő lenne, és nem egy úriemberhez, pláne nem ügyvédhez méltó viselkedés lenne" - mondta. Zámbó szerint két éve tárgyalják az ügyet, "teljesen nyilvánvaló, hogy beszélgetünk egymással". Ezek a beszélgetések néha arra is kitérnek, hogy egyik vagy másik kolléga tud-e a másiknak segíteni valamit, de olyan beszélgetés, ami a sajtóban megjelent, hogy Kulcsár Attila majd visszavonja a vallomását vagy megváltoztatja, ilyen fel sem merült - mondta.

Az ügyben jövő pénteken folytatódik a tárgyalás, ekkor az utolsó szó jogán nyilatkoznak a vádlottak, és várhatóan ítéletet is hirdet a bíróság. Zámbó Gyula szerint, ha valaki az utolsó szó jogán akarna ilyet mondani, akkor a bíró azt vallomásként és nem az utolsó szó jogán elmondott nyilatkozatként értékelné, lehetőség lenne kérdéseket, észrevételeket tenni a vallomással kapcsolatban, és össze lehetne vetni korábbi vallomásokkal.

A Népszabadság szerint a hangfelvétel kivonata eljutott a per másodrendű vádlottjához, Kerék Csabához is, aki hamis vád gyanújával feljelentést tett a Nemzeti Nyomozó Irodánál (NNI). Kerék védője, Ruttner György a lapnak azt mondta, hogy maga nem ellenjegyezte védence feljelentését, és tagadta, hogy ő rögzítette volna a folyosói beszélgetést. Bartha László, az NNI szóvivője az MTI-nek megerősítette, hogy a brókerbotránnyal összefüggésben csütörtökön érkezett egy feljelentés az NNI-hez, részleteket azonban nem árult el. A rendőrségnek a törvény értelmében három napja van, hogy döntsön a nyomozás elrendeléséről - mondta.

A 2003 nyarán kirobbant brókerbotrány ügyében három éve emelt vádat az ügyészség sikkasztás, pénzmosás, okirat-hamisítás, bűnpártolás és más bűncselekmények miatt. Az elsőrendű vádlott Kulcsár Attila, aki a vád szerint 1998 és 2003 között a K & H Equities brókercégnél jogosulatlanul használta az ügyfelek pénzét. Az eljárás során Kulcsárt leszámítva szinte minden vádlott tagadja a bűnösségét. A vádlottak között van Rejtő E. Tibor, a K & H Bank volt vezérigazgatója, Garamszegi Gábor, a Betonút Rt. volt vezérigazgató-helyettese, Bitvai Miklós, az Állami Autópályakezelő Rt. volt vezérigazgatója és Forró Tamás újságíró. Az ügyész tucatnyi vádlottra kért letöltendő szabadságvesztést, és összesen több mint 2,3 milliárdos vagyonelkobzást.