Egyéves huzavona után hajlandó találkozni Gyurcsány és Fico

Vágólapra másolva!
Szeptemberben találkozik Gyurcsány Ferenc és Robert Fico szlovák kormányfő. A két miniszterelnök találkozóját az elmúlt egy évben több alkalommal elhalasztották. Egyszer Jan Slota szlovák kormánypárti politikus szólt be Göncz Kinga magyar külügyminiszternek, máskor a szlovákok sértődtek meg egy magyar önkormányzati döntés miatt. A Nyitrán megvert magyar egyetemista, Malina Hedvig ügye pedig még régebben mérgezi a két ország kapcsolatait.
Vágólapra másolva!

Régóta kerülgeti egymást Gyurcsány Ferenc magyar és Robert Fico szlovák miniszterelnök, akik szeptemberben megtartják egy éve esedékes találkozójukat. Fico még tavaly októberben hívta meg hivatalos szlovákiai látogatásra Gyurcsányt, de a két ország közötti - számos okból kialakult - feszültség miatt azóta se találkoztak. Pozsonyban, a magyar nemzeti ünnep alkalmából adott szerda esti fogadáson Heizer Antal pozsonyi magyar nagykövet jelentette be, hogy a miniszterelnöki találkozót a közeljövőben megtartják.

Nem hivatalosan beszélgettek

A fogadáson Robert Fico is megjelent, aki megerősítette a találkozó tényét, de annak pontos dátumát és helyszínét nem árulta el. Erről várhatóan Kiss Péter kancelláriaminiszter és szlovák partnere, Dusan Caplovic miniszterelnök-helyettes szombaton, az Érsekújvárhoz közeli Tardoskedden állapodik meg, ahol a két politikus részt vesz a Szent István-napi ünnepségen.

Bár júniusban beszélt egymással a két kormányfő röviden, az nem tekinthető hivatalos találkozónak, amit akkor Göncz Kinga külügyminiszter is hangsúlyozott. Gyurcsány és Fico Prágában találkoztak, a visegrádi négyek csúcstalálkozóján.

Slota, Pilisszentkereszt, Malina Hedvig

Számos oka van annak, hogy az elmúlt egy évben a magyar kormányfő nem fogadta el Fico meghívását. Legutóbb pont a prágai találkozó előtt szólt be egymásnak Göncz Kinga és a magyarellenes kirohanásairól is ismert Jan Slota. Az ütésváltás azzal kezdődött, hogy a külügyminiszter a Magyar Gárdához hasonlította a Slota vezette kormánypártot, a Szlovák Nemzeti Pártot (SNS).

Slota erre "kócos asszonynak" nevezte Gönczöt, aki szerinte "többet törődhetne a külsejével". Fico saját koalíciós partnere mellé állt a vitában, amikor is közölte, hogy Slota kijelentései ugyan "nem tartoznak a politikába", a magyar külügyminiszter azonban "nem engedhet meg magának bármit". A szlovák kormányfő kijelentette: "Mi nem holmi gumin rángatható ország vagyunk". Gyurcsány nem szólalt meg az ügyben.

A két ország közvéleménye közül leginkább a szlovák tartotta nemzetiségi ügynek a pilisszentkereszti esetet. A helyi képviselő testület - amelynek tíz tagjából nyolc szlovák nemzetiségű - márciusban úgy döntött, hogy a helyi Szlovák Házból a szlovák kisebbségi önkormányzat irodájának egy másik épületbe kell költöznie. A határozat ellen a kisebbségi önkormányzat kifogást emelt, mivel az iroda számukra a szlovák identitástudatot is jelképezte, és ezért ragaszkodtak hozzá.

Egy ombudsmani vizsgálat is indult az önkormányzat döntésével kapcsolatban, amely megállapította, hogy több kisebb szabálytalanság történt a határozat meghozatalánál. Robert Fico szóvivőjén keresztül üzente meg, bízik abban, hogy megoldódik a Szlovák Kisebbségi Önkormányzat kiköltöztetésének ügye, s ha mégsem, Pozsony kész azonnal pénzzel segíteni a megoldást, jóllehet ez a magyar kormány feladata.

Malina Hedvig ügye még régebben mérgezi a két ország kapcsolatait. A magyar nemzetiségű nyitrai egyetemistát állítása szerint 2006 augusztusában két ismeretlen azért verte meg, mert az utcán magyarul beszélt. Tíz nappal feljelentése után a nyomozók azzal zárták le az ügyet, hogy az meg sem történt, az egészet csak a lány találta ki. Később két lakossági feljelentés nyomán Malina Hedvig ellen indult máig lezáratlan nyomozás. Egyes szlovákiai magyar kommentárok szerint a politika irányítja a szlovák nyomozó hatóságokat, Fico viszont tagadta, hogy politikai ügyről lenne szó.

Nagyon kellemtelen dolgok

Tavasszal úgy nézett ki, hogy végre tárgyal a két kormányfő, végül a magyar Külügyminisztérium lemondta a találkozót. Az ezt követő nyilatkozatokban mindkét fél a másikat vádolta a történtekért. A Külügyminisztérium szerint a megelőző egyeztetések még nem voltak olyan stádiumban, hogy a találkozónak értelme lenne. Fico ezt "nagyon nevetséges" ürügynek nevezte.

A magyar elutasítás előzménye Slota és Fico egy-egy megjegyzése volt. Az SNS elnöke - Fico jelenlétében - lovasbohócnak nevezte Szent Istvánt, Fico pedig nem sokkal később azzal riogatta liptószentmiklósi hallgatóságát, hogy a Fidesz győzelmével fel fognak erősödni a Szlovákia-ellenes megnyilvánulások. A szlovák kormányfő szerint azonban Gyurcsány szlovákiai látogatása azért halasztódik, mert "ha eljönne, akkor elsődlegesen a jövőről, de némely nagyon kellemetlen dolgokról, így Pilisszentkeresztről is beszélni kellene".

Ausztriában is feltűnt a két szomszédos állam közötti fagyos viszony. Az osztrák Die Presse egy hosszabb elemzésében a huzakodásról azt írta, hogy a magyar és szlovák vezetőknek fontosabb a történelmi sérelmek felemlegetése, mint országaik problémáinak megoldása.

Sólyomot is várják

Szeptemberben Gyurcsány mellett Sólyom László államfőt is Szlovákiába várják. A köztársasági elnök Pöstyénben vesz részt a visegrádi országok államfőinek soros találkozóján.