Rászállnak a fémtolvajokra a rendőrök

Vágólapra másolva!
Átfogó akciósorozatot tervez a rendőrség a fémlopások és illegális színesfém-kereskedelem ellen. A jelenség mára iparággá nőtt, az unió fejlettebb országaiban már a terrorizmus és a kábítószer-kereskedelem szintjén említik - írja a Népszabadság.
Vágólapra másolva!

Ősszel átfogó akciósorozatot indít az illegális fémgyűjtők és fémfeldolgozók felszámolására a rendőrség - írja a Népszabadság. A lap szerint kormány kedden tárgyal a szükséges intézkedésekről és jogszabály-módosításokról.

Egy rendőrségi felmérés szerint minden harmadik fémhulladék-felvásárló illegálisan működik Magyarországon. A rendrőség szeretné megelőzni, hogy itthon is olyan helyzet alakuljon ki, mint több uniós tagállamban, ahol a hatóságok már a terrorizmussal és kábítószer-kereskedelemmel azonos súlyú problémaként említik a fémhulladék-lopást és feldolgozást.

Az alumínium- és színesfémlopás, ezek illegális kereskedelme húsz éve jelent problémát, és bár kétévente készülnek akciótervek, eddig nem sokra jutottak, mára az illegális tevékenység önálló iparággá fejlődött.

Idén júliusig 1256 nyomozást rendeltek el, ami több, mint egy éve. A bejelentett kárérték meghaladja a 250 millió forintot, de ennél nagyságrendekkel nagyobb veszteség éri a közműcégeket. A legnagyobb károkat a felszedett sínek, levágott vezetékek, kábelek miatt a vasúttársaságok, az áram-, a telefon-, és a gázszolgáltatók szenvedik.

A közterületekről ellopott szobrok az esetek többségében illegális öntödékben végzik, a lopott fémet már fiktív számlákkal és szállítólevelekkel utaztatják a bűncselekmény helyszínétől távolabbi településekre - írja a Népszabadság.