A túl tiszta heroint okolják a droghalálokért

Vágólapra másolva!
Nagy tisztaságú heroin okozta az elmúlt időszakban bekövetkezett droghalálokat az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium szakértője szerint. Mióta Magyarországon is jelen van az egyedülállóan nagy tisztaságú drog, megnőtt a halálesetek száma. A rendőrség korábban kizárta, hogy a drog szennyezett vagy túl tiszta lett volna.
Vágólapra másolva!

Nem szennyezett, hanem nagy tisztaságú, magas koncentrációjú heroin okozta az utóbbi napok kábítószeres haláleseteit - mondta Nagy Gábor, az Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium (IRM) szakértő intézetének munkatársa szerdán azon a drogkonferencián, amelyet a rendőrség, minisztériumok, kórházak és civil szervezetek képviselőinek részvételével rendeztek meg.

A szakértő szerint a kábítószeres halálesetek többségét heroin okozza, ez a leggyakrabban túladagolt drog. A területi eloszlást tekintve a fővárosban koncentrálódnak a heroinos esetek, 2004 óta Budapesten csaknem ötszáz ilyen ügy volt, Borsod megyében 32, a többi megyében ennél jóval kevesebb.

Javarészt afgán eredetű ópium alapú heroint használnak az országban - tette hozzá Nagy Gábor. Mint mondta, 2000 körül jelent meg Magyarországon az egyedülállóan nagy tisztaságú, közvetlenül fogyasztásra, pakettekbe csomagolt heroin, ezzel párhuzamosan a halálesetek száma is megnőtt az országban.

A drogkonferencián Bencze József országos rendőrfőkapitány arról beszélt, hogy a rendőrség megpróbál a terjesztőkre koncentrálni, de nem mehetnek el szó nélkül a fogyasztók mellett sem, hiszen a törvény így rendelkezik. "Biztos vagyok abban, hogy nem elsősorban büntetőjogi eszközökkel tudjuk kezelni ezt a problémát" - tette hozzá a rendőrkapitány. Magyarországon ugyanakkor az Európai Unió országaihoz képest alacsony a kábítószeres halálesetek száma: évente mintegy 28, ami az uniós átlag hatoda.

Budapesten az elmúlt napokban hatan haltak meg heroin fogyasztása miatt, Miskolcon pedig két fiatal. A nyomozás eddigi adatai szerint a fővárosban a két óbudai áldozat azonos forrásból szerezte be a drogot, mint ahogy a két angyalföldi is, azonban a két-két haláleset között nincs összefüggés, ahogy a pár napra rá történt tragédiák sem hozhatók ezekkel kapcsolatba. A rendőrök több dílert is elfogtak, viszont korábban kizárták, hogy a heroin szennyezett vagy túl tömény lett volna.