Tiszta telefonról beszélnek a lehallgatásos videón

Vágólapra másolva!
"Pitiáner alakról" készített környezettanulmány eredménye és szerelmi vallomás is hallható azokon a lehallgatási üggyel kapcsolatos hangfelvételeken, melyek ismét felkerültek az internetre. Az adatgyűjtési ügybe keveredett UD Zrt.-vel kapcsolatos botrány nyomán szeptember végén töltötte fel először egy januspannonius68 nevű felhasználó a Youtube-ra a felvételeket. Ezeket később valaki eltávolította, de a harminckét felvétel ismét hallható az interneten.
Vágólapra másolva!

Ismét megjelentek az interneten a lehallgatási botránnyal kapcsolatba hozható rövid hangfelvételek. A harminckét hangfelvételt szeptember végén töltötte fel először egy januspannonius68 nevű felhasználó a Youtube videómegosztó portálra. Nem sokkal később a felvételeket eltávolították, de ugyanazon felhasználó neve alatt ismét megjelentek - számolt be róla először a Népszabadság.

Egy felvételnek "géppisztoly" a címe, egy másiknak pedig "erőszak". Több beszélgetést "híváslista", illetve "kémszoftver", "magán és üzleti titok" címmel töltöttek fel. Az egyik felvételen valaki arról beszél, hogy éppen Bajnai Gordon nemzeti fejlesztési és gazdasági miniszterről készítenek környezettanulmányt. "Bajnai Gordont kátézzuk éppen" - mondja a telefonáló. "Jó hír ez" - válaszolja rá a másik.

Feltöltöttek egy másik beszélgetést is "környezettanulmány" néven. Ezen a Tóth János néven bemutatkozó telefonáló ismerteti egy fehérvári férfiról készült környezettanulmány eredményét, elmondja, hogy az illető alkoholista, majd "lecsúszott és pitiáner" alaknak nevezi. A beszélgetés végén a másik telefonáló az "elnök úr" nevében köszöni meg a jelentést.

"Tiszta telefonról" jelentkeztek

"Szia János, most hívlak egy tiszta telefonról" - mondja a telefonáló az egyik híváslista néven feltöltött hanganyagon. A felvétel alapján nem egyértelmű, de úgy tűnik, a telefonáló tud arról, hogy korábban lehallgatták, és azt szeretné megtudni, mikortól meddig tartott a lehallgatás, és ki volt a megrendelő. "Annyit segíts már, hogy a 30-as, amire mondták, hogy HIV-pozitív, azt mettől meddig, azt tudod?" - kérdezi. A másik ember azt válaszolja, hogy "hatodik hó 2-tól hatodik hó 6-ig", majd hozzáteszi: "a korábbiaknak a kérője, meg ennek is az ORFK".

Januspannonius68 neve alatt található egy MÁVÁBE néven feltöltött hangfelvétel is. Ezen az egyik telefonáló utalást tesz egy "projektre", melyet nem részletez, és ezt mondja: "Az az információtömeg, az megvan, tehát a teljes állomány"; "nekünk is jól jön néhány százezer embernek az adata".

Feltettek egy olyan felvételt is, amelyen állítólag az UD Vagyonvédelmi Zrt. egyik tulajdonosa, Tóth János vitatja meg egy emberével egy belvárosi ügyvédi iroda megfigyelésének, akár bekamerázásának lehetőségét. Az iroda épületét részletesen leíró beszámót tartó ember azt mondja: az ügyvédi iroda vállalatfelvásárlásokkal, fúziókkal, reorganizációkkal foglalkozik.

Akad a telefonálók magánéletét érintő hanganyag is az internetre feltöltött felvételek között. Ezen egy női hang egy program átírását kéri, de "drágámnak" szólítja a beszélgetőpartnert, majd a beszélgetés végén azzal búcsúzik tőle, hogy "szeretlek".

Egy másik felvételen egy Attila nevű férfi egy gépfegyver és negyven darab lőszer beszerzéséről tájékoztatja megbízóját, és későbbre ígér neki egy légpuskát is, ez utóbbiról hozzáteszi, hogy egy bemutatóra kell. Az internetre felkerült olyan beszélgetés is, amelyben a telefonáló arról panaszkodik, hogy elmúlt a hónap vége, és valaki még mindig nem fizetett a szüleinek. A telefonbeszélgetések között, a korábban már Dávid Ibolya által bemutatott, illetve a Fidesz honlapján közzétett felvételek is szerepelnek.

Az máig nem derült ki, ki távolította korábban a felvételeket - amelyek valószínűleg azonosak azokkal, melyeket a nemzetbiztonságtól CD-n megkaptak az országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának tagjai. A Nemzeti Nyomozó Iroda nem kommentálta a felvételek megjelenését és eltűnését, a titkosszolgálatok részéről többen állították, hogy nem avatkoztak be. A felvételek titkosságát végülis feloldották, így nyilvánosságra kerülésük legfeljebb személyiségi jogi szempontból aggályos - írja a Népszabadság.