Csak az MDF okozott meglepetést a nemzeti csúcson

Vágólapra másolva!
A pártvezetők többsége taktikázott és a óvatoskodott a szombati nemzeti csúcson, amelyet Gyurcsány Ferenc miniszterelnök kezdeményezésére hívtak össze, hogy megtárgyalják a gazdasági válság miatt kialakult helyzetet. Gyurcsány azt állította, kicsit mindenkivel egyetért, Orbán Viktor Fidesz-elnök szerint viszont csak a békát akarta lenyomni a torkunkon. A legbátrabb Dávid Ibolya volt.
Vágólapra másolva!

Óvatosan üzenő miniszterelnök, politizáló Fidesz, önismétlő SZDSZ, merész MDF és sok érdekes vélemény - nagyjából így összegezhető, mi történt a nemzeti csúcsnak nevezett tanácskozáson, amely Gyurcsány Ferenc kormányfő kezdeményezésére ült össze szombaton. A tanácskozás résztvevői a gazdasági válság miatt kialakult helyzetről tárgyaltak, megoldási lehetőségeket vetettek fel.

Gyurcsány nyugtatott és türelmet kért

Gyurcsány Ferenc miniszterelnök szerint feltartóztattuk a válság eddigi hullámait, de a következő hónapok tartogathatnak még meglepetéseket. A miniszterelnök a befektetőket nyugtatta, mint mondta, nyugodtan aludhatnak.

Gyurcsány szerint a szabad bankárkapitalizmusnak befellegzett, de azt még nem tudni, mi épül helyette. Két dolgunk van: védekezni és készülni arra, hogy új világot építünk - mondta. Cselekedni kell, de hosszú távú teendőink is vannak: az állam, a lakosság és a vállalkozások megvédése - jelentette ki a kormányfő. Ennek módja szerinte: csökkenteni kell a működési hiányt.

Szükség van és szükség lesz adócsökkentésre, ha majd lecseng a válság és újra indul a növekedés - mondta Gyurcsány. Ma a legfontosabb a munkahelyek megőrzése. A kormányfő azt kérte: senki ne indítson harcot az inflációnál nagyobb béremelésért.

Gyurcsány azt javasolta, hogy a válság kezelése után a résztvevők keressék a nemzeti megállapodás lehetőségét az euró bevezetésének menetrendjére, a nyugdíjreformra, a szociális illetve az önkormányzati rendszer megújítására, hasonlóan más európai országok gyakorlatához. A kormányfő kijelentette: a nemzetközi pénzügyi válság magyarországi hatásainak csökkentésére átalakítják az uniós források felhasználását, ha kell, az elfogadott döntéseket is felülvizsgálják, de remélik, hogy a már elindult beruházásokat nem kell leállítani. Gyurcsány azt ígérte, ha kell segítséget nyújtanak a devizahitellel rendelkezőknek azzal, hogy kordában tartják a törlesztőrészleteket, és átmeneti segítséget kapnak azok a családok, ahol a munkahelyek megszűnése miatt nem tudnak törleszteni, de nem vállalják át a hiteleket.

Ez most az együttműködés ideje, félre kell tenni a pártcsatákat - mondta Gyurcsány.

Forrás: MTI

Gyurcsány önkritikus, és szervezne

Gyurcsány Ferenc a tanácskozást értékelő beszédében úgy fogalmazott, túlnyomórészt konstruktív javaslatokat látott. "Túl sokáig folytattunk népszerűségi versenyt, ahelyett, hogy felelősségi versenyt folytattunk volna" - ismerte el, hozzátéve, ha van pillanat, amikor abba kell ezt hagyni, akkor az most van.

A miniszterelnök azzal folytatta, "abban hibáztunk, hogy 2001 és 2006 között éppen azt csináltuk, amit most valaki újra folytatni szeretne: növeltük a szociális kiadásokat, állami beruházásokat indítottunk el és adókat csökkentettünk egyszerre - jóakaratból és népszerűségnövelő céllal". kijelentette, ha nem akarjuk ugyanezeket a hibákat megint elkövetni, nem lehet ugyanazt a politikát folytatni.

http://videa.hu/flvplayer.swf?v=g64NcT87lhPASx1U

Példaként említette a külföldi kormányok e hetekben meghozott legfontosabb intézkedéseit, úgy mint a benyújtott költségvetés átdolgozása, a kiadások csökkentése és az az adócsökkentés elhalasztása. Gyurcsány megdicsérte az adócsökkentésről időlegesen lemondó munkaadói szervezeteket, és úgy vélte, a lehető legszélesebb társadalmi programot kell megalkotni.

A kormányfő támogathatónak nevezte Dávid Ibonyának a kiadások mérséklését sürgető javaslatát, továbbá kiemelte azt is, egyebek között miben ért egyet Orbán Viktorral (adminisztrációs terhet csökkentése) és az SZDSZ-szel (költségvetési plafon). Végezetül felajánlotta, hogy a szakmai szervezeteket is magába foglaló nemzeti összefogást a jövőben is "szervezni fogja".