Még több reptéri szakszervezet léphet sztrájkba

Vágólapra másolva!
Alagsorba zárt dolgozók, fizetett sztrájktörők és az érdemi tárgyalások hiánya miatt tiltakoztak a szerda óta sztrájkoló reptéri szakszervezetek vasárnap. A nyomás fokozása érdekében a repülőtér többi - jelenleg még nem sztrájkoló - szakszervezete szolidaritási munkabeszüntetést fontolgat. A sztrájkolók állítják, hogy a megegyezés esélyét sem látják, a Budapest Airport pedig már állások elvesztését is meglebegtette. Ferihegyen vasárnap estére jelentősen csökkent az utasforgalom, de a járatok továbbra is késnek.
Vágólapra másolva!

Közös szolidaritási sztrájkon gondolkodnak a ferihegyi szakszervezetek, elképzelhető, hogy a két sztrájkoló szakszervezethez csatlakozik valamennyi reptéri szakszervezet. Csorba Attila, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) elnöke vasárnap délután jelentette be, hpgy a ferihegyi repülőtéren dolgozó öt reprezentatív szakszervezet szolidaritását fejezi ki a Budapest Airport (BA) sztrájkoló munkavállalóival, és közölték szolidaritási sztrájkot fontolgatnak. Csorba szerint ezzel akarják növelni a nyomást az érdemi tárgyalások megkezdése érdekében.

Gaskó István, a Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezte (VDSZSZ) elnöke a helyszínen támogatásáról biztosította a Ferihegyen sztrájkolókat, és megerősítette: megpróbálják összehangolni lépéseiket, vagyis a vasúti konfliktus megoldásának előrehaladása esetén is megfontolják, hogy folytatják a munkabeszüntetésüket, ha a reptéri dolgozókkal nem születik egyezség.

A sztrájkoló szakszervezetek úgy érzik, a vasárnapi egyeztetéseken sem alakult ki érdemi párbeszéd a követeléseikkel kapcsolatban. A BA délelőtt 10 órától folytatott egyeztetést a szerda óta tiltakozó szakszervezetekkel, a Légiközlekedési Egyesült Szakszervezet (LESZ) szerint azonban csak semmitmondó általánosságokat kaptak válaszul 12 pontos követelésükre.

Az egyeztetésen a szakszervezetek - a korábbiak mellett - követelték a sztrájkjog tiszteletben tartását, a fizetett, illegális sztrájktörők alkalmazásának beszüntetését - olvasható közleményükben. A sztrájkolók azért is felemelték hangjukat, hogy a munkát beszüntető dolgozókat ne zárják fűtetlen, alagsori, az alapvető higiéniai feltételeknek sem megfelelő helyiségekbe.

A felek hétfőn újra tárgyalóasztalhoz ülnek

Nem enged a BA

Kovács Zoltán, az RDSZSZ elnöke a reptéren tartott sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a BA vezérigazgatója nem hajlandó elmozdulni korábbi álláspontjáról. A szakszervezetek a tárgyalást követő órában "jelentős dolgozói helyeken" ismertették a munkáltató véleményét - közölte az RDSZSZ elnöke, hozzátéve, hogy a BA álláspontja alapján a munkavállalók egyetértettek a sztrájk folytatásával.

Kovács Zoltán szerint az érdekképviseletek megállapodást szeretnének, de ehhez a másik félre is szükség van. Az RDSZSZ elnöke szerint a dolgozók készek egy esetleges megállapodás megszületéséig kitartani a munkabeszüntetés mellett.

A Budapest Airport ugyanakkor vasárnap délutáni közleményében azt állította, hogy konstruktív magatartással kíván hozzájárulni a sztrájk gyors befejezéséhez. Mint írják, a BA a vasárnapi tárgyaláson ismertette álláspontját a követelésekről, mindezt írásban is átadta a sztrájkoló szakszervezeteknek. A BA ugyanakkor közleményben felszólította a sztrájkolókat arra, hogy hagyjanak fel "a munkába állni szándékozó dolgozók törvénytelen zaklatásával, és az értelmetlen, lejárató sajtókampánnyal".

A munkahelyek elvesztésével fenyegetnek

A Budapest Airport közleményében burkoltan az állásuk elvesztésével is megfenyegette a sztrájkolókat: mint írták, egy elhúzódó munkabeszüntetés nemcsak a sztrájkolók saját állását, hanem a repülőtéren mellettük dolgozó légitársaságok és földi kiszolgáló szervezetek alkalmazottainak munkahelyeit is "veszélybe sodorhatja".

A BA eközben hangsúlyozta, hogy a vállalat átérzi felelősségét a Ferihegyi Nemzetközi Repülőtér működőképességének biztosításában, és minden eszközzel a munkabeszüntetés miatt az utasoknak és a légitársaságoknak okozott károk enyhítésére törekszik.

A tárgyalásokat hétfőn 11 órakor folytatják, a határozatlan időre meghirdetett sztrájk addig biztosan érvényben marad. Közben az ugyancsak sztrájkot hirdető Vasúti Dolgozók Szabad Szakszervezete (VDSZSZ) Szolidaritás elnöke, Gaskó István bejelentette: délután konzultálnak a LESZ képviselőivel arról, hogyan lehetne összekapcsolni a reptéri és a vasúti akciót a nyomásgyakorlás erősítése érdekében.

A két sztrájkoló reptéri szakszervezet szerda reggel óta folytat általános és határozatlan idejű sztrájkot, miután nem tudott megállapodni a BA vezetésével. Az érdekképviseletek egyebek között a BA átalakításának leállítását, a létszám megtartását és új kollektív szerződést követelnek. A BA irreálisnak tartja a követeléseket.

Látványosan csökkent a forgalom estére

Látványosan csökkent a ferihegyi repülőtér utasforgalma vasárnap késő estére, az induló járatok azonban továbbra is jelentős késésekkel szállnak fel. Szollár Domokos, a BA szóvivője szerint este hét óta három utasbiztonsági kapu üzemel. A járatok átlagosan 30-45 perces késésekkel indultak egész délután, további törlések azonban nem várhatók. Az este egyre ritkuló járatok miatt az utasforgalom és a késések további csökkenésére lehet számítani. Hétfő reggel a vasárnapi csúcsidőhöz hasonló helyzetre kell számítani - mondta.

Bár a Budapest Airport (BA) két szakszervezete ötödik napja folytatja sztrájkját, vasárnap délelőtt az elmúlt napokhoz képest rövidültek a sorok, ám délután ismét duzzadt a tömeg, ezért több járatot is törölni kellett. A Malévnak a nap folyamán a korábban bejelentett törlésein kívül valamennyi járata elindult, átlagosan 20-25 perces késésekkel.

Vasárnap reggel a 2B terminálnál két kapun is folyt az utasbiztonsági ellenőrzés, délutánra azonban - jóllehet három, majd négy kapu is üzemelt - hosszú sorok alakultak ki a repülőtéren. A délutáni zsúfoltság miatt a Budapest Airport a diszkont légitársaságok gépeinek indulását 13-18 óra között felfüggesztette. Az intézkedés 5 járatot érintett, kettőt töröltek, a másik három jelentős késéssel indul.

Az easyJet törölte berlini, a Wizz Air pedig brüsszeli járatát. A Wizz Air londoni járata 2 órás, a Germanwings stuttgarti járata várhatóan 2 és fél órás, a Jet2 manchesteri járat várhatóan 1 órás késéssel indul. Az esti forgalomban késésekre és átlagosan 30-40 perces sorban állásra kell felkészülni Ferihegyen. A Wizz Air tiltakozott a BA eljárása ellen, és jelezte: kártérítést követel, és jogi lépéseket fontolgat. Az utasok viszonylagos nyugalommal viselik a helyzetet.

A reptéren előre jelezték, hogy délután már komolyabb késésekre és hosszú várakozási időre kell felkészülni. A sorok feltorlódása esetén a terminál zsúfoltságának csökkentése érdekében 30-60 percre szüneteltetik a jegykezelést. A BA arra kéri az utasokat, hogy az indulás előtt három órával érkezzenek ki a repülőtérre, és feltétlenül vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal.