Felfüggesztett börtönt kért az ügyész Budaházyra

Vágólapra másolva!
Bár öt évet is kaphat, aki alkotmányos rend megdöntésének előkészületét követi el, az ügyész beérte azzal, hogy felfüggesztett börtönt kért Budaházy Györgyre. Az ügyészség szerint a 2002-es Erzsébet hídi blokádot is szervező férfi azzal fenyegette az alkotmányosságot, hogy egy levélben Budapest körülzárására buzdított. Budaházy nem tartja magát bűnösnek, hívei pedig hangoskodással zavarták a tárgyalást.
Vágólapra másolva!

Felfüggesztett börtönbüntetés kiszabását kérte az ügyész Budaházy Györgyre, aki alkotmányos rend erőszakos megváltoztatásának előkészülete miatt állt bíróság elé szerdán. A vád szerint a férfi egy 2006. október 1-jén, a Kurucinfó radikális honlapon megjelent levelében arra buzdította híveit, hogy a főváros köré vont blokáddal buktatassák meg a kormányt, és a mai "pártokrácia" helyébe "igazi népképviselet" állítsanak.

A vádlott meg is jelölte azt a 24 helyszínt, ahol szerinte le kell zárni a Budapestre vezető utakat. "Az így kialakult helyzetet az egyébként is agyonhajszolt, túlterhelt rendőrség már képtelen lesz megoldani, de az ő átállásukat is el kell érni, ha szép szóval nem megy, akkor egy újabb ütközetben le kell őket győzni" - írta többek közt Budaházy, aki később is fegyveres harcra szólított fel.

A tárgyalóteremben a tárgyalás kezdete előtt már több tucat érdeklődő, köztük sok, a Kossuth téri tüntetésekről ismert személy verődött össze - jelentette tudósítónk. Az összegyűlt emberek alig fértek be a tárgyalóterembe, ahová egy nagyméretű, nemzetiszínű zászlót, és több árpádsávos lobogót is bevittek, Budaházy bevezetése közben pedig elénekelték a Himnuszt. A tárgyalás a vádirat ismertetésével kezdődött, a bíró többször rendre intette a hallgatóságot, ennek ellenére bekiabálással, tapssal fogadták, ahogy egymás után ismertették Budaházy korábbi nyilatkozatait, írásait.

Budaházy a bíróságon azt mondta: nem érti a vádat, és nem tartja magát bűnösnek, szerinte csak élt a szabad véleménynyilvánítás lehetőségével. Hozzátette, ő a társadalmi berendezkedéssel elégedetlen, de nem igaz, hogy puccsra készült volna. Vallomást azonban nem kívánt tenni, ezért a rendőrségi kihallgatásáról készült jegyzőkönyvet ismertették, amelyből kiderült, hogy büntetlen előéletű, munkanélküli, így jövedelme nincs, és három 18 év alatti gyermekről kell gondoskodnia.

Nézze meg vidónkat is!

A bíró több órán keresztül olvasta fel Budaházy írásait. Erre a vádlott úgy reagált: meg van hatódva, és ha ezt egy tévécsatorna leadta, nem is bánja, ha elítélik. Szerinte az írásaiban szereplő rendszerváltás, harc és erő szavakat nem csak ő használja, hanem például Orbán Viktor Fidesz-elnök is. Az ügyész szerint azonban Budaházy erőszakos cselekményekre buzdított, célja pedig az alkotmányosság megváltoztatása volt. Példaként az írásokban szereplő felfegyverkezés, fizikai nyomásgyakorlás és ütközet szavakat említette.

Gaudi-Nagy Tamás, Budaházi védője azt mondta, szomorú, hogy egy ilyen ügy a tárgyalóterembe került, és nem közéleti beszélgetésekben van róla szó. Szerinte az írásokról nem mondható, hogy az alkotmányosság megváltoztatása lenne a céljuk. Gaudi-Nagy utalt az '50-es évek konceopciós pereire, és arra emlékeztetett, a tényállásnak, amivel Budaházyt vádolják, nincs kialakult gyakorlata, így a bíróság nagy kihívás elé néz. (Ekrem Kemál György az egyetlen, akit a rendszerváltás óta alkotmányos rend elleni bűncselekmény miatt elítéletek: 2001-ben két év felfüggesztettet kapott.) A bíróság január 30-án, szerdán reggel fél kilenckor hirdet ítéletet.

Fotó: Pályi Zsófia
Nem volt egyedül

Budaházy György 2002 július 4-én vált ismerté, amikor társaival együtt lezárta az Erzsébet hidat, hogy a parlamenti választások szavazatainak újraszámlálását követelje. A blokádot és az azt követő tüntetést a rendőrség feloszlatta, Budaházy ellen azóta is eljárás folyik, közérdekű üzem működésének megzavarása vádjával.

A férfi jelen volt 2006 szeptember 18-án, a Szabadság téri tévéostromnál is: társaival együtt lefeszegették, majd a Dunába dobták a szovjet emlékmű címerét. A rongálás miatt sokáig kereste a rendőrség, de csak 2007. március 15-én tudták elkapni. Elfogásának hírére több ezer ember gyűlt össze a Nemzeti Nyomozóiroda közelében, ahol a tüntetők összecsaptak a rendőrökkel. Két nappal később a férfit házi őrizetbe helyezte a bíróság, majd ezt lakhelyelhagyási tilalomra mérsékelte.

A lakhelyelhagyási tilalom ennek ellenére Budaházy 2007. október 22-én felszólalt a Szabadság téren. Felszólítására a tömeg az Operához vonult - ahol az állami ünnepségen Gyurcsány Ferenc miniszterelnök mondott beszédet -, és összecsapott a kivezényelt rendőrökkel. A rendőrség gyorsan feloszlatta a tüntetést, Budaházyt pedig a lakhelyelhagyási tilalom megsértése miatt a bíróság félmilliós bírsággal sújtotta a bíróság.