Húsz hónapot kapott a sikkasztó rendőr

Vágólapra másolva!
Három év alatt több mint kétmillió forint illetéket sikkasztott el az a 2005-ben nyugdíjazott rendőr őrnagy, akit csütörtökön jogerősen húsz hónapnyi börtönbüntetéssel sújtott a Szegedi Ítélőtábla.
Vágólapra másolva!

A csütörtökön elítélt Valecsik László harmincöt évig dolgozott rendőrként. 2000-től 2005-ös nyugdíjazásáig őrnagyi rendfokozatban szolgált a Kunszentmiklósi Rendőrkapitányság igazgatásrendészeti osztályán. Fegyvervásárlási- és tartási engedélyek, személy-és vagyonőri igazolványok kiadása volt a feladata. Ő vette át az ügyfelektől illetékbélyeg formájában az eljárás díját.

Az ítélet szerint Valecsik László 2002. május 3-a és 2005. május 3-a között az illetékkezelési kötelezettségekre vonatkozó szabályokat folyamatosan megszegte. Összesen 215 alkalommal az ügyfelektől az illetéket szabálytalanul, készpénzben vette át úgy, hogy a kérelmezővel megállapodott: majd ő megvásárolja az adott eljárásban szükséges illetékbélyeget, és azt az iratokra ráragasztja. Ám a férfi az így átvett pénzt különböző szórakozóhelyeken elköltötte, ebből rendezte fogyasztását, s nyerőautomatákkal is játszott. Más esetekben, összesen 141 alkalommal az őrnagy átvette az illetékbélyeget, azokat azonban nem a megfelelő kérelmekre ragasztotta, hanem azoknál az okmányoknál használta föl, melyekkel valamilyen okból el kellett számolnia.

Valecsik László összességében az ügyfelektől készpénzben és bélyegben átvett összegből mintegy kétmillió forinttal rendelkezett sajátjaként, ebből a készpénz 1,3 millió forint volt. Olyan is előfordult, hogy a vádlott egy kérelmező helyett saját maga írta alá a kérelmet, s azt az iratok között elhelyezte.

A táblabíróság folytatólagosan, jelentős értékre, üzletszerűen elkövetett sikkasztás, hivatali visszaélés bűntettében és magánokirat-hamisítás vétségében mondta ki bűnösnek a férfit, s ezért jogerősen húsz hónap börtönre, valamint 1,17 millió forint vagyonelkobzásra ítélte.