Hatóság félrevezetése miatt nem indulhat eljárás Kármán Irén újságíró ellen, mert a Legfőbb Ügyészség határozata szerint az ügyében folytatott nyomozást nem bűncselekmény, hanem bizonyíték hiányában szüntették meg.

A korábbi álláspont szerint a személyi szabadság megsértése vonatkozásában Kálmán Irén hazudott, a mostani határozat szerint pedig nem állapítható meg az, hogy mi történt, így a rendőrségnek nem tud Kármán Irén ellen eljárást kezdeményezni hatóság félrevezetése miatt. Ezt a lehetőséget korábban lebegtette a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI)- közölte a távirati iroda kérdésére Pelle Andrea ügyvéd.

A korábbi határozat szerint kétséget kizáróan megállapítható az, hogy nem történt bűncselekmény a személyi szabadság megsértése vonatkozásában. A Legfőbb Ügyészség általi változtatás azt jelenti, hogy nem állapítható meg bűncselekmény elkövetése.

A személyi szabadság megsértése arra vonatkozik, hogy az újságíró elmondása szerint Pesterzsébeten egy kocsiba tuszkolták, majd a Duna-parton kilökték. Szerintük ilyen nem történt, és ez adhatott volna alapot arra, hogy Kármán Irén ellen eljárást indítsanak - mondta el Pelle Andrea hozzátéve, hogy a másik cselekményt, a bántalmazást korábban sem vitatták.

Borbély Zoltán, a Legfőbb Ügyészség szóvivője megerősítette, hogy részben megváltoztatták a nyomozást megszüntető határozatot, ám ennek részleteiről hétfőre ígért tájékoztatást.

Kármán Irén újságírót - aki az 1990-es évek olajszőkítési ügyeivel foglalkozott - elmondása szerint tavaly június 22-én éjszaka Pesterzsébeten ütötték le és tuszkolták be egy kocsiba, majd brutálisan megverték, és összekötözve a lágymányosi Duna-parton hagyták, ahol egy horgász talált rá. A rendőrség életveszélyt okozó testi sértés miatt indított nyomozást, és ötmillió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki. Augusztus elején a rendőrség visszavonta a nyomravezetői díjat.

A nyomozást végző NNI július elején sajtótájékoztatót tartott az ügyben, ahol elhangzott: a beszerzett bizonyítékok alapján megállapítható, hogy Kármán Irént nem ott, nem akkor és nem úgy bántalmazták, ahogy korábban vallomásában elmondta.