A régi szabály megmenthette volna a csecsemőt

Vágólapra másolva!
A régi szabályozás még előírta annak a baktériumnak a szűrését, amely egy csecsemő halálát okozta a Péterfy Sándor utcai kórházban - derül ki az RTL Klub Híradójából. A tisztiorvosi hivatal szerint a fertőzésért nem marasztalható el a kórház, mert most nincs olyan szabály, amely előírta volna a vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

Május végén fertőződött meg több baba a Péterfy Sándor Utcai Kórház koraszülött osztályán. Az egyik csecsemő belehalt a fertőzésbe, 4 másik koraszülött súlyos, életveszélyes állapotban volt, két csecsemőt meg is kellett műteni - számolt be az RTL Klub Híradója.

A fertőzést a Gram-negatív baktérium okozta, amelynek szűrését nem írja elő semmilyen szabály. Az RTL beszámolója szerint korábban ugyan törvény írta elő a szűrést, de az már évek óta nincs hatályban. Németh Irén, az Országos Tisztifőorvosi Hivatal főosztályvezető-helyettese szerint mivel nem volt kötelező a vizsgálat, ezért a kórház nem marasztalható el.

Az RTL Híradója szerint az egészségbiztosítási pénztár nem finanszírozza a vizsgálatokat, így sok más kórházban sem szokás elvégezni azokat. A Péterfy Sándor Utcai Kórház az eset után eldöntötte, hogy elvégzik a szűréseket a saját költségükre.

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) is vizsgálatot indított az ügyben. A kórház közleménye szerint az már kiderült, hogy valamennyi baba más intézményből került a Péterfybe, így a fertőzés forrása nem a kórház. A baktérium feltehetően a pelenkázóban került be más csecsemők szervezetébe is, ezért az intézmény a jövőben a pelenkázást elkülönített helyen végzi, ahol semmilyen más tevékenység nem folytatható - közölte szerdán Budaházy Emil főigazgató.