Nyomoz az FBI a HM tankszállítója után

Vágólapra másolva!
Nyomoz az FBI annak a fegyverkereskedő cégnek a vezetője ellen, amelyik 2005-ben a közvetítőként részt vett magyar harckocsik iraki adományozásában - írja a Magyar Nemzet. Az amerikai üzletembert, egykori politikust azzal gyanúsítják, hogy cége terroristákat támogató országokba is szállított fegyvert. A magyar honvédelmi tárca szerint a harckocsik adományozásánál az amerikai fél választotta ki közreműködőként ezt a céget.
Vágólapra másolva!

Nyomozást indított a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) annak az amerikai fegyverkereskedő cégnek a vezetője ellen, amely 2005-ben részt vett 77 darab magyar T-72-es harckocsi Irakba juttatásában- írja a Magyar Nemzet. A Defense Solutions nevű cég vezetőjét, Curt Weldon volt republikánus szenátort azzal vádolják, hogy még politikusként visszaélt hatalmával, illetve orosz közreműködéssel olyan államokba is szállítottak fegyvert, amelyeket terroristák támogatásával vádolnak.

2005-ben Juhász Ferenc volt a honvédelmi miniszter, amikor a magyar kormány megajándékozta a 77 darab harckocsival az iraki haderőt. Az ügyletben az amerikaiak által választott közreműködő cég a Defense Solutions volt, amely az ingyen adott járműveket több százezer dollárért felújíttatta a honvédelmi tárca száz százalékos tulajdonát képező HM Currus Zrt.-vel.

A lap szerint akkoriban a honvédelmi tárca azzal magyarázta a közvetítő cég igénybe vételét az adományozásnál, hogy erre a bizonytalan iraki helyzet, és az ottani amerikai jelenlét miatt szükség van. A közvetítő cég vezetője ellen indult FBI vizsgálatot a minisztérium sajtóosztálya nem kommentálta, annyit mondtak, hogy a Defense Solutionst az amerikai kormány választotta ki, a céggel a magyar fél nem állt közvetlen kapcsolatban.

2005-ben nyilvánosságra kellett volna hozni a magyar harckocsik Irakba juttatásának pontos körülményeit, hogy később ne lehessen belőle félreértés - reagált Szekeres Imre a Magyar Televízió Napkelte című műsorában pénteken a megjelent sajtóhírre. Többször el kellett volna mondani, hogy Iraknak adtuk át a páncélosokat, az amerikai kormány fizette rendbehozatalukat, és nem mi választottuk ki azt a céget, amely ezt bonyolította - tette hozzá a miniszter, aki szerint a cégvezető elleni nyomozás teljesen független a magyar harckocsik szállításától.