Cigányveréssel vádolnak mohácsi rendőröket

Vágólapra másolva!
Összevertek egy csendháborítás miatt előállított roma férfit a mohácsi rendőrkapitányságon, majd a rendőrök aláíratták vele, hogy nem érte sérelem - ezt állítja a helyi kisebbségi önkormányzat, amely eljárást kezdeményezett az ügyben. A mohácsi rendőrkapitány tagadja a bántalmazást, és nem indít belső vizsgálatot.
Vágólapra másolva!

"Valóban hangosan mulattak, jöjjenek is ki a rendőrök és büntessék meg őket, de akkor sem lehet senkit - sem romát, sem magyart - úgy összeverni a rendőrségen, hogy maga alá piszkítson" - mondta hétfőn az [origo]-nak Kovács István, a mohácsi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke.

Hétvégén László-nap alkalmából hívott vendégeket egy helyi roma család. A cigány kisebbségi vezető szerint a család valóban hangosabban mulatott a kelleténél, így ismeretlen telefonálók többször is kihívták a rendőrséget. Harmadik alkalommal a kiérkező rendőrök már nemcsak a zenét halkíttatták le, hanem az egyik roma férfit úgy megütötték, hogy az beesett az árokba, a házigazdát pedig bevitték kihallgatásra - állítja a kisebbségi önkormányzat vezetője.

"Összebilincselték, és úgy félmeztelenül, mezítláb elvitték, majd állítása szerint a kapitányságon egy csuklyát húztak a fejére, és annyira megverték, hogy bevizelt" - állítja Kovács István. A rendőrök ezután aláírattak vele egy nyilatkozatot, miszerint nem történt bántalmazás, majd hajnalban kirakták az épület elé - tette hozzá. A verés nyomairól orvosi látlelet készült, a cigány kisebbségi szervezet a rendőri túlkapás miatt hétfőn az illetékes Baranya megyei ügyészséghez fordul.

Az [origo] kérdésére tagadta a roma férfi összeverését a Mohácsi Rendőrkapitányság parancsnoka, Gál Vilmos alezredes. Mint mondta, állampolgári bejelentések alapján mentek a helyszínre, ahol a vendégek nem hagytak fel a szabálysértéssel, tovább zajongtak. Az előállítás a rendőrkapitány szerint rendben zajlott, és a férfi valóban aláírt egy - ilyen esetekben kötelező - igazolást, miszerint nem keletkezett sérülése a rendőri intézkedés során. Gál Vilmos nem indít belső vizsgálatot az ügyben, mint mondta, rendőrei írásbeli jelentést tettek, ebből az is kiderül, hogy a megbilincselésre és előállításra azért volt szükség, mert a szabálysértő roma férfi nem igazolta magát, ráadásul "agresszív támadó magatartást tanúsított".

A mohácsi rendőrséget korábban más roma családok is túlkapással vádolták. Egy 19 éves roma fiú állítása szerint tavaly nyáron a Baranya megyei város egyik benzinkútján három szolgálaton kívüli rendőr összerugdosta őt.. Az [origo] az eset több szemtanújával is beszélt, a nyomozó ügyészség viszont bizonyítottság hiányában végül megszüntette az eljárást. Idén májusban szintén roma fiatalok állították, hogy az őket igazoltató mohácsi rendőrök megalázták és bántották őket.