Csatakiáltás az MSZP-sek szerint Gyurcsány ötlete

Vágólapra másolva!
Összehívja az MSZP rendkívüli kongresszusát szeptember végére Gyurcsány Ferenc pártelnök-miniszterelnök, aki a pártra bízná annak eldöntését, mi legyen azután, hogy az SZDSZ nem vele képzeli el jövőjét. A kormányfő által felvetett lehetőségek között szerepel saját leváltása is. Az  [origo]-nak az MSZP egyik névtelenséget kérő vezetője azt mondta, nem venne mérget arra, hogy valóban megszervezik a kongresszust.
Vágólapra másolva!

Gyurcsány Ferenc az MSZP hétfői frakcióülésén bejelentette, hogy kezdeményezi az MSZP rendkívüli kongresszusának összehívását szeptember 27-re, hogy döntsenek a kialakult politikai helyzetről. A gyűlés összehívásáról információink szerint kedden dönt az elnökség, amely akár el is vetheti az ötletet.

A miniszterelnök-pártelnök a rendkívüli kongresszus összehívását azzal indokolta: veszélybe került az MSZP és az SZDSZ között régóta fennálló stratégiai szövetség, egyre több jel utal arra, hogy ezt az SZDSZ, illetve annak elnöke fel akarja mondani. Két ponton van stratégiai vita a két párt között Gyurcsány szerint: az SZDSZ a szociális biztonság rovására is csökkentené az adókat, ezért nem ért egyet a szocialisták által kidolgozott új programmal, amely csak úgy csökkentené az adókat, hogy közben az "alapvető szociális, jóléti érdekek" ne sérüljenek. "Másrészt az SZDSZ elnöke saját pártja helyét a Fidesz és az MSZP közé, mintegy félúton határozza meg, ezzel feladni látszik a jobboldali radikalizmus és populizmus elleni közös küzdelem alapját" - tette hozzá.

"Ha az SZDSZ álláspontja nem változik, akkor belátható időn belül átalakul a magyar politikai térkép" - mondta Gyurcsány. A kormányfő szerint rövid távon a párt három lehetőség közül választhat: egyetértve a Fidesszel támogatja a parlament feloszlatását és az előre hozott választások kiírását; elfogadja Fodor Gábor ultimátumát és a jelenlegi kormány helyére egy új kormányt állít; a jelenlegi kormányt támogatva megpróbál társadalmi és parlamenti többséget szerezni a Megegyezés programjához.

"A fenti alternatívák más-más utat jelentenek, eltérő lehetőségeket és kockázatokat hordoznak Magyarország számára is és számunkra is" - tette hozzá Gyurcsány, aki ezért kezdeményezi, hogy a párt kongresszusa döntsön a kialakult helyzetben. A köztük levő viták ellenére "az MSZP és az SZDSZ egymás stratégiai szövetségesei" - jelentette ki a miniszterelnök. Szerinte azonban a szabad demokratákkal folytatott vitáknak tárgyszerűnek kell lenniük, és szakpolitikai kérdésekről kell folyniuk, személyeskedő megjegyzések nélkül.

Nem okozna meglepetést a kongresszus, ha egyáltalán összehívják

"Nem vennék mérget rá, hogy tényleg megszervezzük a kongresszust" - jelentette ki az MSZP egyik - névtelenséget kérő - vezető politikusa, aki szerint erről a párt szabályzata alapján az elnökség dönthet, valószínűleg már a következő, kedd esti ülésén. Gyurcsány bejelentése szerinte inkább arra szolgált, hogy visszavegye a kezdeményezést az SZDSZ-től, másrészt ez a hadüzenete azoknak, akik akár csak elgondolkodnának azon, hogy "nélküle is működne-e a dolog". Gyurcsány javaslata azt mutatja, hogy a pártelnök szerint harcolni kell - tette hozzá az [origo] által megkérdezett szocialista vezető.

Egy másik - szintén névtelenül nyilatkozó - szocialista képviselő a hétfői frakcióülést követően azt mondta, hogy a kongresszus egyetlen eredménye a kormány támogatottságának megerősítése lehet. Hozzátette, ez biztos felrázná a tagságot, ugyanakkor erre szerinte sincs szükség, mert a többség egyértelműen a pártelnök pártján áll, akinek "nincs is igazi kihívója". Ezért véleménye szerint tovább fog folytatódni az "idegek harca" az SZDSZ-szel. A névtelenül nyilatkozó képviselő szerint az egész napos frakcióülés hangulata kifejezetten bizakodó volt, de azt elismerte, hogy a szocialista képviselők közül sokan szidják-hordják mostanság az egykori koalíciós partnert.

A szocialista képviselőcsoport ülése után Lendvai Ildikó, az MSZP frakcióvezetője megismételte, hogy a Megegyezés című programról és a vállalható kompromisszumokról tárgyalnak majd a szabad demokratákkal. Az MSZP nem kíván a miniszterelnök személyét érintő alkukba bocsátkozni az SZDSZ-szel a programvita helyett - jelentette ki a szocialista politikus. A két párt közti találkozót szeptember 11-én, csütörtökön tartják.

Hiába keresték az SZDSZ kegyeit

A szocialisták azt követően kerültek kényszerhelyzetbe, hogy az SZDSZ visszadobta a kormány új programtervezetét, amelyet Gyurcsány Ferenc augusztus végén hozott nyilvánosságra. A május 1-től kisebbségben kormányzó szocialisták más pártok támogatása nélkül nem tudják keresztülvinni a parlamentben a javasolt adóváltoztatásokat, illetve az ezekhez kapcsolódó költségvetést, az SZDSZ azonban már pár nappal a Megegyezés című program ismertetése után kijelentette: nem támogatja a szerinte erőtlen javaslatot.

Ezt követően az MSZP több gesztust is tett, hogy jobb belátásra bírja az egykori koalíciós partnert: azonnal egyeztetést javasoltak, jelezve, hogy kész változtatni a programon; Kiss Péter szocialista alelnök a koalíció visszaállításának lehetőségét emlegette egy interjúban; Gyurcsány Ferenc - a mellette felsorakozott elnökségi tagok jelenlétében tartott sajtótájékoztatón - győzködte az SZDSZ-t, hogy üljenek tárgyalóasztalhoz.

Gyurcsány többször célzott arra, hogy "nincsenek tabutémák" a két párt közti egyeztetésen, vagyis személyi kérdésekbe is hajlandó belemenni. Korábban többször is megismételte, hogy lemond, amennyiben az országgyűlésben elbukik a költségvetés, illetve az adóreform.

Már az ellenzéket hívja egyeztetni Fodor

A kormánypárt erőfeszítései hiábavalónak mutatkoztak: a szabad demokraták ügyvivői testülete pénteken úgy döntött, hogy kizárólag egy szakértői kormányról hajlandó egyeztetni, az új programról nem. Fodor Gábor, az SZDSZ elnöke egyértelműen kijelentette, hogy álláspontjuk szerint Gyurcsány Ferenc nem vezetheti tovább a kormányt, az általa javasolt tervezettel pedig egyedül maradtak a szocialisták.

Miután az SZDSZ visszautasította a szocialisták javaslatát, a Fidesz ismét előre hozott választást sürgetett. Az ellenzéki párt szerint az ország érdeke, hogy mielőbb megtartsák az új választásokat, mert nincs több vesztegetni való idő. Fodor Gábor hétfőn levélben fordult a Fidesz, az MDF és a KDNP elnökének, amelyben egyeztetést javasolt a szakértői kormány felállításáról.

A kongresszus összehívásának bejelentése után több szocialista országgyűlési képviselőt is megkerestünk, de a délutáni évadnyitó frakcióülés miatt egyelőre senkit nem sikerült elérni.

Négy éve ilyen kongresszuson választották meg Gyurcsányt

Gyurcsány Ferencet 2004 augusztusában szintén egy rendkívüli kongresszuson választották meg miniszterelnök-jelöltnek, miután Medgyessy Péter kormányfő augusztus 19-én kilátásba helyezte lemondását. Egy évvel később, 2005 nyarán ismét rendkívüli kongresszust kellett összehívni az államfőválasztás, és a választási előkészületek miatt. A következő, soron kívüli kongresszust 2006 februárjában tartotta a szocialista párt, ekkor választották Gyurcsány Ferencet miniszterelnök-jelöltnek, és itt fogadták el az országos választási listát, illetve a választási programot.

A miniszterelnök kiszivárgott öszödi beszéde, illetve az ezt követő zavargások miatt 2006 októberében is tartottak egy rendkívüli, helyzetértékelő kongresszust a belpolitikai helyzet értékelésére.

Idén áprilisban, a koalíció felbomlásának időszakában is felmerült, hogy az MSZP rendkívüli kongresszust hívjon össze, azonban a párt választmánya úgy döntött, hogy mégsem kezdeményezik ezt. Simon Gábor, a választmány elnöke akkor ezt azzal indokolta, hogy az MSZP felkészült a kormányzás folytatására, melyhez nem új programra, hanem a - még februárban meghirdetett - Munka, Tudás, Tulajdon Programjának végrehajtására van szükség.