Nem ismerte el bűnösségét Lengyel Zoltán

Vágólapra másolva!
Nem ismerte el bűnösségét Lengyel Zoltán országgyűlési képviselő annak a pernek a pénteki tárgyalásán, amelyben azzal vádolják, hogy rendőröket bántalmazott és sértegetett. Lengyel a tárgyaláson csak azt ismerte el, hogy amikor 2007 nyarán rendőrökkel került összetűzésbe, nem volt nála igazolvány, minden másban a rendőrök állításától eltérően vallott. Ítélet nem született az ügyben, a tárgyalást elnapolták.
Vágólapra másolva!

A korábban fideszes, jelenleg MDF-es parlamenti képviselő Lengyel Zoltán nem ismerte el bűnösségét a pénteki tárgyaláson. Lengyelt hivatalos személy elleni erőszakkal, könnyű testi sértéssel és becsületsértéssel vádol az ügyészség. A pénteki tárgyaláson tanúként meghallgatták a politikussal szemben intézkedő rendőröket is.

A Budai Központi Kerületi Bíróságon ismertetett vádirat szerint 2007. július 8-án éjjel az I. kerületben a rendőrök megállították az autóját vezető Lengyel Zoltánt. A képviselőnél nem voltak iratok, csupán egy országgyűlési képviselőknek szóló parkolási engedély, személyi adatait viszont nem közölte, mondván, ha így tesz, akkor le kellene mondania mentelmi jogáról. A politikus az élettársát hívta fel telefonon, és megkérte, hogy vigye utána iratait - derül ki a vádiratból, amely arra is kitér, hogy a telefonbeszélgetés során a politikus az intézkedő rendőrökre - jól hallhatóan - súlyosan sértő jelzőt használt. A vádirat szerint a váltásparancsnok kérdésére, miszerint ezt a jelzőt rájuk értette-e, Lengyel Zoltán igennel válaszolt.

A vádirat szerint ekkor a váltásparancsnok közölte Lengyel Zoltánnal, hogy azonosítás céljából előállítják. A politikus megpróbálta elhagyni a helyszínt, ezért a rendőrök testi kényszert alkalmaztak vele szemben, miközben az egyik rendőr könnyebben megsérült - áll a vádiratban, amely szerint a dulakodás után a politikust a rendőrök kihúzták az autójából, és megbilincselve az I. kerületi kapitányságra vitték.

Annyit elismert, hogy nem volt nála igazolvány

A pénteki tárgyaláson Lengyel Zoltán vallomásában elmondta, hogy nem tartotta arányosnak az intézkedést, és az előállítást sem tartotta indokoltnak. Mint mondta, egyik rendőrön sem látott azonosító jelvényt, ezért kérte, azonosítsák magukat. Tagadta, hogy sérülést okozott volna az egyik rendőrnek, és hogy sértő jelzővel illette volna őket. Arra az állításra, hogy a rendőrök "részeg állatnak" titulálták, közölte, hogy nem ivott semmit, és ezt a kapitányságon elvégzett szondáztatás is bizonyítja.

Mint mondta, a megbilincselése után a földre került, majd egy rendőr rátérdelt a mellkasára, és befogta az orrát és a száját. Míg bekísérték a közeli kapitányságra, valaki megütötte. Mint mondta, közben ő azt kiabálta, hogy "segítség, rendőri brutalitás".

Vallomásában azt is elmondta, hogy hívásainak részletes listájában utólag nem szerepelt az élettársával folytatott telefonbeszélgetés. Ennek okára ő maga sem tudott választ adni. Tagadta a vád azon részét is, amely szerint el akarta volna hagyni a helyszínt, annyit azonban elismert, hogy szabálysértést követett el azzal, hogy vezetés közben nem volt nála igazolvány.

A tanúként beidézett rendőrök egyike szerint a segítségkiáltáson kívül Lengyel Zoltán azt is hangoztatta, hogy országgyűlési képviselő. A rendőr szerint a képviselő a bilincselés után saját magát verte földhöz, kérdésre válaszolva pedig azt mondta, nem szorul ellátásra, és, hogy "ezek a sérülések jól jönnek majd, ha kirúgatlak titeket". A képviselő mindezt tagadta.

A bíróság a tárgyalást elnapolta, a következő tárgyalás 2009. március 12-én lesz.

A Fideszből a kisgazdákon át az MDF-be

Lengyel Zoltán a 2006-os országgyűlési választásokon Fejér megye 6. számú választókerületéből, Sárbogárdról jutott be a parlamentbe a Fidesz színeiben.

Az ellenzéki politikus tavaly augusztus 15-én bejelentette, hogy saját elhatározásából kilép a Fidesz-frakcióból, és függetlenként folytatja munkáját. Döntését azzal magyarázta, hogy nem akarja, hogy az őt ért támadássorozat, a lejárató kampány kárt okozzon a képviselőcsoportnak.

A politikus szeptember 12-én bejelentette, hogy a Független Kisgazda-, Nemzeti Egységpártot (FKNP) fogja képviselni az Országgyűlésben, és erről levélben is tájékoztatta Szili Katalin házelnököt. Október 13-án az MDF képviselőcsoportjához csatlakozott, amellyel hozzásegítette a frakciót a további működéshez, mivel ezzel újra tízre nőtt a csoport létszáma.

Az FKNP elnöksége november 29-én - mivel nem az ő álláspontjuknak megfelelően szavazott az Országgyűlésben - arra szólította fel Lengyel Zoltánt, lépjen ki a pártból, a képviselő ezt azonban nem tette meg.