Adócsökkentés helyett átrendezést ígér Gyurcsány

Vágólapra másolva!
Radikális adócsökkentésre nincs mód, de a munkabérre rakódó terheket csökkenteni kell - mondta kedden Gyurcsány Ferenc miniszterelnök. A kormányfő csak a csütörtöki parlamenti ülésen ismerteti részletesen elképzeléseit, így csak akkor derül ki, milyen forrásból pótolnák a csökkentéssel kieső állami bevételeket.
Vágólapra másolva!

Nem lehet sokkterápiát alkalmazni adóügyekben, határozott, de jól kiegyensúlyozott politikát kell követni - mondta Gyurcsány Ferenc miniszterelnök keddi sajtótájékoztatóján. A kormányfő szerint önmagában jelentős, radikális adócsökkentésre nincs lehetőség, viszont olyan adóreformra van szükség, amely érdemben és jelentősen csökkenti a munkabérre rakódó terheket. Ügyelni kell arra is, hogy finanszírozni lehessen az országot, tehát az összes adóbevétel nem csökkenhet - mondta Gyurcsány.

"Tisztességesen kell beszélni a választókkal. Ha szerintük is fontos, hogy csökkentsük a bérekre rakódó terheket - szerintem is fontos -, akkor vállaljuk annak a programnak azt a felét is, amely máshol nyilvánvalóan új bevételeket fog keresni" - mondta a miniszterelnök, aki szerint felelőtlenség és a választók becsapása lenne "szociális populizmus helyett ... most adópopulizmust csinálni".

A miniszterelnök szerint "sem szociális értelemben nem lehet sokkterápiát alkalmazni, sem az adók jelentős részéről lemondva nem lehet költségvetési sokkterápiát alkalmazni". Az állam kiadásait viszont fokozatosan és érdemben csökkenteni kell a következő három-négy évben. A csökkentés Gyurcsány szerint 4-5 százalékos lehet.

Hétfőn a közgazdászokkal egyeztetető Gyurcsány azt mondta, érdemi adó- és járulékcsökkentésre van szükség. A kormányfő szerint jelentős átrendezést, adó-, járulék- és foglalkoztatási reformot fognak javasolni a csütörtökön rendkívüli parlamenti ülésen, ahol nagy vonalakban felvázolják elképzeléseiket.

A kormányfő mellett Bajnai Gordon fejlesztési és gazdasági miniszter is beszélt az adóátrendezésről: a múlt héten "a munkavállalást terhelő adók" csökkentése mellett a "személyi jövedelemadó, valamint a társadalombiztosítási járulékok" csökkentéséről beszélt a közszolgálati tévében és rádióban is. Azt, hogy a kieső bevételeket milyen módon pótolnák, egyelőre sem Gyurcsány, sem Bajnai nem részletezte.