Belső vizsgálat a rendőrségnél a tatárszentgyörgyi ügy miatt

Vágólapra másolva!
Belső vizsgálatot rendeltek el a rendőrségen a tatárszentgyörgyi gyilkosság kapcsán, hogy kiderítsék, pontosan mit csináltak a helyszínre elsőként érkező rendőrök. A romák elleni támadások miatt 1995 óta először rendkívüli beszédet tartott a kisebbségi ombudsman, Sólyom László államfő tájékoztatást kér az ügyekben. Tatárszentgyörgyön hétfőn gyilkolták meg apát is fiát - a Nemzeti Nyomozó Iroda jelenleg is gyűjti az adatokat, azt is vizsgálják, hogy az ügy összefüggésbe hozható-e a korábbi cigányellenes támadásokkal.
Vágólapra másolva!

Vizsgálatot rendelt el Ármós Sándor, Pest megye rendőrfőkapitánya a tatárszentgyörgyi kettős emberölés helyszínén történt rendőri intézkedéssel kapcsolatban. "Több fórumon pedzegették, hogy mikor értek ki a rendőrök és mit csináltak a helyszínen" - indokolta Beluzsárné Belicza Andrea megyei rendőrségi szóvivő a vizsgálatot. Ennek célja, hogy pontosan megállapítsák: a helyszínre elsőként érkező rendőrök mikor, mit csináltak, hogyan helyszíneltek. A szóvivő közölte: az elsőként Tatárszentgyörgyre érkező dabasi rendőrökkel azt közölte a holttestet megvizsgáló orvos, hogy az idegenkezűség kizárható. A tűzvizsgáló pedig azt mondta, hogy rövidzárlat okozta a ház leégését.

A tatárszentgyörgyi gyilkosságot, amely hétfőre virradó éjszaka történt, először nem bűnügynek tartotta a rendőrség. Apa és ötéves fia holttestét egy lakástűz után találták meg, a támadás során két másik kisgyermek is megsérült, őket édesanyjukkal együtt kórházba szállították. A rendőrség először - elektromos tűzre gyanakodva - nem gyilkosság miatt indított eljárást, később azonban lövésnyomokat fedeztek fel az áldozatokon. Hétfő délutánra a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) átvette a nyomozást, a nyomravezetőnek pedig tízmillió forintos díjat ajánlottak fel.

A leégett ház a falu cigánytelepének végén levő erdőszélen állt. A rendőrség egyelőre nem talált bizonyítékot arra, hogy a támadásnak etnikai indítéka lenne, ugyanakkor az NNI vizsgálja azt is, hogy a tatárszentgyörgyi eset és a korábbi romaellenes támadások között lehet-e összefüggés. Az adatgyűjtés és a tanúk kihallgatása kedden is folyik - közölte Bartha László NNI-szóvivő.

Menekülés közben lőttek rájuk

Hétfőre virradó éjjel a sárgára színezett, mintegy 60 négyzetméteres ház tetőszerkezete teljesen kiégett, a tető beszakadt, a mennyezetet beomlott, a berendezési tárgyak is elégtek. A lakás falain lövésnyomok, míg a lakás bejáratától 15-20 méterre, az 5-10 centiméteres hóban vértócsa látszott. Attól nem messze találták meg a rokonok azt a négy, sörétes puskából származó töltényhüvelyt, amelyet átadtak a rendőröknek.

Szemtanúk szerint a támadás éjjel egy óra körül történt. Lövéseket hallottak és lángokat láttak, erre rohantak ki otthonukból és próbáltak a család segítségére sietni. Szemtanúk arról számoltak be, hogy az apa ölében fogta kisfiát, amikor menekült az égő házból, a lövések ekkor érték mindkettejüket. Az apa a bejárati ajtótól mintegy 15 méterre eshetett össze, őt és gyermekét a szomszédok próbálták elsősegélyben részesíteni.

Fokozott készültség

A gyilkosság óta több rendőr járőrözik a településen, a fokozott jelenlétről a főkapitány rendelkezett. A Pest megyei cigány kisebbségi önkormányzat polgárvédelmi egyesületet hozna létre Tatárszentgyörgyön, erről a település polgármesterével is tárgyaltak. Berente Imréné, Tatárszentgyörgy polgármestere kedden közölte, hogy számlát nyit az áldozatok hozzátartozói számára, ugyanis sok adakozó jelentkezett. A falu is támogatja pénzzel a családtagokat - mondta. A polgármester közölte azt is, hogy a hozzátartozók csendben szeretnének virrasztani, a gyászoló nagyszülők azonban elmondták neki, hogy nem is ismerik a házuk környékét ellepő embereket, és kicsit terhes nekik a "nagy felhajtás" - mondta.

A romák elleni támadások és megnyilvánulások miatt kedden napirend előtt szólalt fel az Országgyűlésben a kisebbségi ombudsman - hasonlóra 1995 óta nem volt példa. Kállai Ernő hétfőn már beszélt arról, hogy a társadalmi béke megmentése érdekében politikai lépésekre van szükség. A parlamentben etnikai béketerv kidolgozását sürgette, a képviselőknek pedig azt mondta: "nyomatékosan felszólítom önöket, hogy a társadalom minden érdekelt szereplőjének bevonásával azonnal dolgozzanak ki etnikai béketervet, nem semmitmondó nyilatkozatokat, hanem azonnal megvalósítható, az egész társadalom számára érhető, konkrét intézkedési terveket". Csak egy Magyarország van, és a politikusoknak kötelességük megteremteni az etnikai feszültségektől mentes, élhető Magyarországot - tette hozzá.

Sólyom László köztársasági elnök tájékoztatást kér az igazságügyi és rendészeti minisztertől, az országos rendőrfőkapitánytól és a Legfőbb Ügyészségtől az elmúlt időszakban történt, a közvéleményt megrázó bűncselekményekkel kapcsolatban - közölte az államfő.