Rájöttek a pártok, hogy lehet számlát kérni a képviselőktől

Vágólapra másolva!
Korábbi döntésüknek ellentmondóan szabályoznák újra a képviselői költségtérítést a parlamenti pártok. Az MSZP váratlanul támogatni kezdte azt az ötletet, hogy a képviselőknek el kelljen számolniuk a kapott pénzzel, noha néhány hónapja több szocialista még megvalósíthatatlannak nevezte ezt. Egy múlt heti MDF-es javaslat magasabb adót és opcionális számlázást ajánlana az elszámolásra.
Vágólapra másolva!

Számlakötelessé tenné a képviselői költségtérítést az MSZP elnöksége - jelentette be hétfő reggel Ujhelyi István, a párt alelnöke. A politikus szerint a pártvezetés arra fogja kérni a szocialista frakciót, hogy nyújtsanak be ilyen értelmű törvényjavaslatot az Országgyűlésnek.

Ujhelyi bejelentése gyakorlatilag teljesen ellentétes azzal az állásponttal, amit az MSZP eddig képviselt a képviselői költségtérítéssel kapcsolatban, a szocialisták ugyanis korábban csípőből elutasították a számlaadási kötelezettséget. Ujhelyi szavaiból ugyanakkor nem egyértelmű, hogy végül mit takar majd a konkrét javaslat, hiszen a kötelező számlázásról beszélő szocialisták egy opcionális számlaadást előíró MDF-es javaslattal is szimpatizálnak.

Az MDF-es Hock Zoltán a múlt héten olyan javaslattal állt elő, amely megszüntetné a költségtérítés jelenlegi, egyedülállóan alacsony, 15 százalékos adóját, amit a képviselők köztes megoldásként terheltek jövedelmükre. Hock ehelyett személyi jövedelemadó általános szabályait alkalmazná a költségtérítésre. A javaslat szerint a képviselők számla nélkül is megkapnák a nekik járó, immár megadóztatott költségtérítést, de annak a költségnek az adóját, amit számlával tudnak igazolni, leírhatnák az adóalapjukból.

Ujhelyi István az [origo]-nak az MSZP terveiről azt mondta, hogy azok a látszat ellenére nagyjából egybeesnek az MDF javaslatával, a kettő "harmonizálható". Az MSZP részéről csak most kezdték el kidolgozni a javaslatot, ezért konkrétumokat még nem tudott mondani róla. De Ujhelyi szerint az MDF-es javaslatot csak 1-2 helyen kellene módosítani, ezért az MSZP jogi szakmunkacsoportja hétfőn már el is kezdte az egyeztetést a többi parlamenti párttal.

Tavaly novemberben még az egész Országgyűlés egy emberként állt ki a szabadon és igazolások nélkül elkölthető költségtérítés mellett: annak megadóztatására létrehozták a magyar adórendszerben létező legkisebb, 15 százalékos járulékot, így biztosítva, hogy továbbra se kelljen számlát hozniuk semmiről.

Az [origo] ekkor minden parlamenti képviselőt megkérdezett arról, hogy mit gondolnak a költségtérítés intézményéről, de jelentős többségük válaszra sem méltatta a kérdést. Többen - köztük szocialista képviselők is - azzal érveltek, hogy a számlázás megvalósíthatatlan, mivel a képviselő olyan kiadásokra költi a költségtérítést, amelyekről - állításuk szerint - nem tud számlát hozni.

Ne legyen népszavazás

A számlaadási kötelezettség bevezetését már nem lehet megkerülni, arról ugyanis valószínűleg népszavazást fognak tartani. A kérdés megszavaztatásához február elejéig a szükségesnél majdnem háromszor több, közel 600 ezer aláírást gyűjtöttek össze. Seres Mária, a népszavazást kezdeményező magánszemély azt a kérdést szeretné népszavazásra bocsátani, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

Ujhelyi István közölte, hogy az MSZP most olyan jogszabályt szeretne elfogadni, amely megfelel a népszavazás céljának, és szükségtelenné teszi annak elrendelését. Az MSZP alelnöke ugyanakkor azt is állította, hogy a népszavazási kezdeményezéstől függetlenül javasolják a rendszer megváltoztatását. "A parlamenti képviselők, csakúgy, mint a többi állampolgár, minden elszámolható költségükről hozzanak számlát" - fogalmazott. Ez ugyanakkor szintén ellentmond a képviselők korábbi érveléseinek: az [origo]-nak tavaly év végén még szocialista és szabad demokrata képviselők is azt magyarázták, hogy a képviselői költségtérítés "más, mint a közemberek költségtérítése", ezért nem kell számlát kérni tőlük.