A parancsnok szerint nem a börtönben verték a meghalt rabot

Vágólapra másolva!
Nem a börtönben szerezte sérüléseit az a Kaposváron fogva tartott férfi, aki néhány hete kómába esett és meghalt - állítja a kaposvári börtön parancsnoka. A Somogy Online-nak nyilatkozó tiszt szerint a férfi sérüléseit dokumentálták, amikor az intézménybe érkezett, és egyből kórházba is szállították állapota miatt. A kórházból azonban állítólag visszaküldték a sérültet a börtönbe: az egészségügyi intézmény az ügyről későbbre ígért tájékoztatást.
Vágólapra másolva!

Megjárta a kórházat, majd onnan ismét visszaküldték a kaposvári börtönbe azt a fogva tartott férfit, aki végül kómába esett és meghalt - állítja a kaposvári börtön parancsnoka. A két-három hete történt haláleset, amelynek pontos időpontja eddig nem derült ki, nagy port karvart a napokban, mert a Somogy Online szerint az áldozaton egyértelműen bántalmazás jelei voltak láthatók. Berta Sándor börtönparancsnok ugyanakkor a hírportállal közölte: az áldozat nem a büntetés-végrehajtási intézetben szerezte a sérüléseit, hanem sérülten érkezett már a börtönbe is.

Az elhunyt férfi sérüléseit börtönbe érkezésekor a börtön személyzete észrevette, és felvételeket is készített róla - idézte a börtönparancsnokot a lap. E szerint a sérültet érkezése után fél órával már tovább is küldték a börtönből a kórházba.

A kórházból azonban még aznap visszaküldték azzal, hogy "büntetés-végrehajtási intézetben elhelyezhető" - állította Berta Sándor, aki szerint az elítéltet elkülönítve, betegszobában helyezték el. Másfél nappal később rosszabbodni kezdett az állapota, ezért visszavitték a kórházba, ahol megműtötték. A férfi ezt követően kómába esett, és három hét múlva meghalt.

A Somogy Online korábban azt írta, hogy a férfi halálát valószínűleg koponyasérülések okozták: állítólag súlyos cukorbeteg volt, rosszul lett, elesett, és így keletkeztek a halálát okozó sérülések. A férfin ugyanakkor bántalmazás, rúgások nyomai is láthatók voltak, ez keltette fel az erőszak gyanúját.

Az [origo] megkereste a kaposvári Kaposi Mór Oktató Kórházat, de ott először semmit nem tudtak mondani az ügyről, később pedig azzal hárították el kérdéseinket, hogy "az adatvédelmi szabályok értelmében betegről információt a beteg vagy hozzátartozója írásban tett hozzájárulása nélkül nem adhatnak ki".

A Somogy Online szerint az áldozat német-magyar kettős állampolgár volt, aki előzetes letartóztatásban várta ügyében az eljárás folytatását. A férfi eredetileg fegyvercsempészet gyanúja miatt ült; holttestét már haza is szállították.

Az ügy miatt a Kaposvári Katonai Ügyészség nyomozást kezdett ismeretlen tettes ellen. A hír hallatán Szabó Máté, az állampolgári jogok országgyűlési biztosa is felemelte a hangját, és bejelentette, hogy meglepetésszerű helyszíni vizsgálatokat fog tenni magyarországi büntetés-végrehajtási intézetekben a börtönökben esetleg tapasztalható erőszakos bánásmód leleplezésére.