Csak a vesztegetőt ítélték letöltendő börtönre a bv-ezredesek perében

Vágólapra másolva!
Kizárólag a tiszteket lefizető bebörtönzött vállalkozót ítélte letöltendő börtönre a bíróság volt büntetés végrehajtási ezredesek perében. A vádlottak ellen vesztegetés, hivatali visszaélés és magánokirat-hamisítás miatt indult eljárás. A bv-tisztek felfüggesztett börtönbüntetést kaptak. Az ítélet nem jogerős.
Vágólapra másolva!

A vádlottak közül egyedül a vesztegető fogvatartottat ítélte végrehajtandó, 3 év 6 hónapi fegyházbüntetésre nem jogerősen a büntetés-végrehajtási ezredesek perében a Győr-Moson-Sopron Megyei Bíróság. A büntetőügy további kilenc vádlottja felfüggesztett börtön-, illetve fogházbüntetést, valamint pénzbüntetést kapott. Három vádlottat felmentettek.

Az ügyész vesztegetés, hivatali visszaélés, magánokirat-hamisítás miatt emelt vádat a ma már nyugalmazott büntetés-végrehajtási ezredesek, ügyvédek és orvosok ellen. A vád szerint a vádlottak hivatali helyzetükkel visszaélve jogtalan előnyökhöz juttattak pénzért egy bebörtönzött vállalkozót. Jutalomeltávozást, soron kívüli látogatást és más előnyöket járt ki a vállalkozónak az elsőrendű vádlott, aki korábban a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságán (BVOP) is dolgozott.

Az elsőrendű vádlott közbenjárására sikerült elintézni, hogy a büntetését töltő férfit előbb az előzetes fogva tartottakat őrző egri börtönbe helyezzék, majd pedig a bv tököli kórházában maradhasson, jó körülményeket biztosító körletben. Az elsőrendű vádlott egymillió forintot kért a vállalkozótól és meg is kapta, majd közölte vele, hogy egymillió forintot kell adni a tököli intézet egykori parancsnokának, a másodrendű vádlottnak is. A vállalkozó személyesen át is adott 960 ezer forintot az elsőrendű vádlottnak.

A bíró indoklásában közölte: nem bizonyítható kétséget kizáróan, hogy ez a vesztegetési pénz eljutott a másodrendű vádlotthoz. Az azonban bizonyított, hogy a volt tököli parancsnok vezető beosztásával visszaélt, és jogtalan előnyhöz juttatta a fogvatartottat. Ezért folytatólagosan elkövetett hivatali visszaélés miatt 10 hónap börtönbüntetésre ítélte a bíróság a volt parancsnokot, két évre felfüggesztve. A férfit ezredesi rangjából is lefokozták.

A vesztegető vállalkozó - aki a bíróság nem jogerős ítélete szerint nem bocsátható feltételes szabadságra - rabtársainak felajánlotta, hogy némi pénz fejében orvosi igazolást szerez számukra, amelynek birtokában néhány napra kimehetnek a börtönből. A pénzért cserében készültek is ilyen leletek. Ezeknek a hamis igazolásoknak a megszerzésében segített a kilencedrendű vádlott ügyvéd, aki 4 hónap fogházbüntetést kapott, egy évre felfüggesztve.

Indoklásban közölte a bíró: az elsőrendű vádlott időközben kikerült az eljárásból, ügyét a bíróság elkülönítette és felfüggesztette, mivel orvosszakértői vélemény szerint egészségi állapota miatt nem képes védekezni. Ha állapota lehetővé teszi, felelősségéről dönteni kell - mondta a katonai tanács vezetője. Az ügyész három nap gondolkodási időt kért. A vádlottak részben fellebbeztek, részben három nap gondolkodási időt kértek, egy vádlott az ítéletet tudomásul vette.