Vágólapra másolva!
Nagy mennyiségű, körülbelül 8 millió forint értékű újfajta drogot foglaltak le Borsod-Abaúj-Zemplén megyében. A herbal ecstasyként is emlegetett BZP-tabletták szállítója, egy vevője és egy harmadik férfi ellen indult eljárás az ügyben. Az előbbi kettőt őrizetbe is vették. A rendőrség szerint ez lehetett az első alkalom, hogy Magyarorszégon lefoglaltak ilyen, Új-Zélandon gyártott újfajta partidrogot.
Vágólapra másolva!

Új típusú drogokat foglalt le a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányság. A rendőröknek volt információjuk egy Budapestről érkező drogszállítmányról, és Polgáron ellenőrizték egy 28 éves emődi férfi, L. Gy. autóját. Összesen 1600 darab új típusú, "Diablo" feliratú, piros színű, feltehetően BZP-t tartalmazó tablettát foglaltak le. A férfi miskolci lakhelyén további 207 gramm speedet, körülbelül 920 grammi marihuánát és 454 darab, ugyancsak feltehetően BZP tartalmú tablettát találtak, és lefoglaltak különböző kábítószer terjesztéséhez használatos tárgyakat - digitális, grammos mérlegeket, alufóliát, gyorszáras tasakokat, mobiltelefonokat - is, illetve készpénzt. A nyomozók fegyvert is találtak, ennek típusát és funkcióját még vizsgálják - közölte Varga Sándor alezredes, a megyei rendőr-főkapitányság felderítő osztályának megbízott vezetője .

A rendőrség szerint nyolcmillió forint értékű drog lefoglalásával megakadályozták, hogy nagyobb mennyiségű kábítószer kerüljön piacra. Az új típusú kábítószert Új-Zélandon csomagolták, gyártották, a tabletta darabját a terjesztők általában 2-3000 forintért árulták. A rendőrök még nem tudják, miként került Új-Zélandról Magyarországra a kábítószer, de az biztos, hogy a lefoglalt mennyiség Budapestről érkezett. Ez a típusú anyag január elsejétől minősül kábítószernek, és még annyira új a piacon, hogy az is lehetséges, ez az első alkalom, hogy az országban sikerült lefoglalni - mondta Varga Sándor.

Az ügynek eddig három gyanúsítottja van, egyikük a Polgáron ellenőrzött L. Gy. Az eljárás során derült ki, hogy tőle egy 31 éves gesztelyi férfi, M. R. rendszeresen vett át kábítószert további értékesítésre. A nyomozók a gesztelyi lakáson további, különféle kábítószernek minősülő anyagot, valamint a terjesztéshez szükséges eszközöket találtak. Mindkét férfit őrizetbe vették, és kezdeményezték előzetes letartóztatásukat. A harmadik gyanúsított szabadlábon védekezhet. Az ügyben további gyanúsítások is várhatók.