Veres: Az MSZP garanciákat kér az új kormányfőtől

Vágólapra másolva!
Vállalna szerepet az új kormányban Veres János pénzügyminiszter. Az MTI-nek adott interjúban azt mondta, az MSZP "szervezeti, személyi és tartalmi" garanciákat két majd az új kormányfőtől, vagyis azt, hogy a párt által javasolt embereknek adjon funkciót vagy feladatot a kormányzásban.
Vágólapra másolva!

Ha az új kormányfő felkéri, Veres János vállal szerepet az új kabinetben - mondta a pénzügyminiszter az MTI-nek adott interjúban. Az új miniszterelnöktől az MSZP szervezeti, személyi és tartalmi garanciákat kér majd - vagyis azt, hogy a kormányzati munkában valamilyen mértékben a párt által javasolt személyeket tartsa meg, bízza meg feladattal -, de elfogadja, hogy a kormányprogram az egyensúly javítása, a gazdaság stabilitása érdekében többet vállaljon a Gyurcsány Ferenc által februárban meghirdetettnél.

Ha az új kormányfő felkéri, Veres János vállal szerepet az új kabinetben. A pénzügyminiszter azt mondta, hogy az új kormányfő jogköre döntést hozni kabinetjének tagjairól, de - mint fogalmazott - nem ismer olyan okot, amely a Pénzügyminisztériumban (PM) eltöltött közel négy év alapján lehetetlenné tenné szerepvállalását.

Az új kormány programja az egyensúly javítása, a gazdaság stabilitása érdekében továbblép a Gyurcsány Ferenc miniszterelnök által februárban bejelentetteknél - mondta Veres. A legfontosabb feladata a válsággal kapcsolatos konkrét intézkedések meghozatala lesz - tette hozzá a miniszter, aki konkrétumokat ezzel kapcsolatban nem kívánt elárulni, de mint mondta, a javaslatok mindegyike "megfordult már a nyilvánosság előtt".

A miniszter közölte, hogy az elmúlt hónapokban a tárca több alkalommal dolgozott ki a kormány számára olyan javaslatsort, amely a végül vállaltnál nagyobb mértékű beavatkozást ajánlott, és a két verzió között "néhány százmilliárd forintos" volt az eltérés. "Van olyan forgatókönyv, amely rosszabb változat esetén is biztosítja a hiánycél megtartását" - mondta.

Veres szerint az új kabinetnek ragaszkodnia kellene az idei évre kitűzött 3 százalék alatti hiánycélhoz. El kell kerülni a túlzott deficiteljárást, Magyarországnak mindent meg kell tennie annak érdekében, hogy ne teremtődjön olyan helyzet, hogy felfüggesszék a strukturális pénzek kifizetését - tette hozzá.

A pénzügyminiszter az MSZP-ről szólva azt mondta, szerinte a párt "sokkal fejlődőképesebb, mint a Fidesz", hozzá mert nyúlni a korábban tabunak ítélt tételekhez. Az MSZP átlépte saját árnyékát, és nagyobb alkalmazkodást mutatott, mint korábban ezt bárki várta volna - válaszolta arra a kérdésre, hogy a szocialisták képesek lesznek-e a jelenleginél szigorúbb programot megszavazni.

A kormány hibái között van szerinte, hogy hamarabb hozzá kellett volna nyúlni a nyugdíjrendszerhez, hogy a nyugdíjba vonulási korcentrum növekedjen, és hamarabb, szigorúbban kellett volna korlátozni a gázártámogatás felhasználását a jövedelmek függvényében. "Ezekben voltak vitáim, de tudomásul vettem a kormány döntését" - fogalmazott a miniszter.