Magyarországon találták meg az elrabolt francia kislányt

Vágólapra másolva!
Magyarországon találták meg a hetekkel ezelőtt Franciaországból elrabolt kislányt, Elise-t és anyját az AFP hírügynökség szerint, amely francia rendőrségi forrásra hivatkozik. A három éves kisgyereket apja karjából ragadta ki három emberrabló március 20-án. A kislánnyal anyja próbálta meg átlépni a magyar-ukrán határt, de a rendőrök előállították a kőrözött nőt. A kislányért délután megérkezett az édesapja Franciaországból.
Vágólapra másolva!

Magyarországon találták meg és állították elő Elise-t, a márciusban Dél-Franciaországban elrabolt francia-orosz állampolgárságú kislányt és édesanyját - jelentette az AFP francia hírügynökség rendőrségi forrásra hivatkozva. A gyerek megtalálásának hírét megerősítette a magyar rendőrség. Március 20-án apja karjából ragadta ki és tuszkolta egy kocsiba a kislányt három emberrabló.

Fülöp Gergely, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei rendőrség szóvivője közölte: a kislány orosz anyja vasárnap kora délután jelentkezett kilépésre a magyar-ukrán határon, Tiszabecsnél, vele volt a hároméves kislány. Okmányaik ellenőrzésekor a schengeni információs rendszer jelezte, hogy a nőt bűncselekményért, a kislányt pedig eltűnés miatt körözik - mondta a szóvivő. A kislányt gyermekotthonba vitték, édesanyját pedig a rendőrség nyíregyházi fogdába szállították, és értesítették a francia hatóságokat és az orosz konzult.

A kislány apja azonnal Magyarországra indult. A területi gyermekvédelmi központ igazgatója, Makara Tamásné hétfő este közölte, hogy az édesapa késő délután már el is vitte a kislányt az intézetből, és jelezte, hogy azonnal hazaviszi Franciaországba. A férfi ügyvédje, Victor Goia szerint az a cél, hogy ne okozzanak újabb traumát a gyermeknek. Mint mondta, ügyfele nem akar az anyával háborúzni, csupán azt szeretné, hogy Elise "többé-kevésbé normális életet éljen."

Az apa karjából ragadták ki a kislányt

A kislányt március 20-án apja karjából rabolta el három ismeretlen támadó - két férfi és egy nő - Arles-ban. A hároméves kisgyereket egy autóba tuszkolták, és elhajtottak vele. Az apát súlyos sérülésekkel vitték kórházba, mert az emberrablók megverték. Aznap országszerte emberrablási riasztást adtak ki, de nem sikerült megtalálni a gyereket, pedig a médiában, pályaudvarokon, autópályákon negyedóránként kérték a lakosság segítségét az elrabolt kislány megtalálásához.

A kislány szülei elváltak, az orosz édesanya ellen pedig 2008 eleje óta nemzetközi elfogató parancs van érvényben, mert a 2007-ben kimondott válás után elrabolta lányát. Franciaországból Oroszországba vitte, ahonnan az édesapa a közelmúltban hozta haza a gyermeket.

A francia Jean-Michel André és az orosz Irina Belenykaja kapcsolatából született kislányt a francia hatóságok az apának ítélték, miután a szülők útjai elváltak. Anyja azonban Elise-t az apa hozzájárulása nélkül Oroszországba vitte, és ezért 2008 elején nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene. Az orosz hatóságok Belenykajának ítélték a gyereket. Elise márciusi elrablása miatt az anyát gyanúsítottként körözték a francia hatóságok, míg az apa ellen Oroszországban van érvényben körözés.