Bombák a focilabdákban - videó az elfogásról

Vágólapra másolva!
A szerdán őrizetbe vett, terrorizmussal és más bűncselekményekkel gyanúsított férfiak elfogása, illetve az általuk készített, focilabdákba rejtett robbanószerkezetek láthatók azon a videofelvételen, amelyet a Nemzeti Nyomozó Iroda juttatott el az [origo]-hoz.
Vágólapra másolva!

Többek között három focilabdába rejtetett bombát találtak a rendőrök annál a négy férfinél, akiket szerdán fogtak el a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) munkatársai. A nyomozók szerint a férfiak merényletsorozatra készültek. Az [origo]-hoz eljuttatott rendőrségi felvételek szerint az elkövetők műhelyt rendeztek be egy ház pincéjében, ahonnan robbanószerkezetek elkészítésére szolgáló eszközök és alapanyagok - TNT robbanóanyag, csőbombák és házilag barkácsolt időzítő szerkezetek - kerültek elő.

A bombák erejének demonstrálására a rendőrség felvételt közölt arról is, ahogy egy közeli homokbányában felrobbantanak egy szerkezetet, amely állítólag a lefoglaltnál kevesebb robbanóanyagot tartalmazott. Az NNI felvételén az is látszik, ahogy a rendőrök elfogják az egyik gyanúsítottat, illetve ahogy behatolnak egy másik lakásába.

Az NNI felvételei

Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken, az MTV Az Este című műsorában azt mondta, a négy gyanúsított arra szövetkezett, hogy megingassa a demokratikus berendezkedés alapjait. A tárcavezető szélsőjobboldali "terrorista sejtnek" minősítette a csoportot, és azt mondta, a politikai terrorizmust nem lehet egyetlen akcióval megfékezni.

A Nemzeti Nyomozó Iroda és a Központi Nyomozó Főügyészség munkatársai még szerdán vettek őrizetbe négy embert Pest megyében, a nyomozás során robbanószerkezeteket, fegyvereket, lőszereket találtak. Hármuk ellen az NNI, egyikük ellen a főügyészség nyomoz. Szombaton a bíróság előzetes letartóztatásba helyezte a négy férfit - mondta szombaton a távirati irodának a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) és a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője.

A HavariaPress és a Blikk információi szerint a Magyarok Nyilai nevű csoport tagjait fogták el, akik több más politikus - így Kóka János, Hiller István, Szilvásy György, Avarkeszi Dezső és Mécs Imre - ellen is merényletet terveztek. Az [origo]-nak Fazekas Géza, a főügyészség szóvivője pénteken azt mondta, ezeket az értesüléseket nem tudja megerősíteni, illetve egyáltalán nem kívánja kommentálni. További részleteket viszont az ügyről a nyomozás érdekeire tekintettel nem árult el.