Laborc: Megjelent a politikai terrorizmus

Vágólapra másolva!
Megjelent a politikai terrorizmus Magyarországon a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborc Sándor szerint - írja szombati számában a Népszabadság. A lapnak a nemzetbiztonsági vezető azt mondta: a kemény mag néhány tucat emberből áll, de vannak, akik belesodródnak az erőszakos akciókba.
Vágólapra másolva!

Magyarországon vannak olyan személyek, akik készek politikai terrorcselekmények elkövetésére - mondta a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatója, Laborc Sándor a Népszabadságnak. A titkosszolgálat információi szerint vannak köztük, akik készek erőszakosan fellépni a demokratikus államrend megdöntésére, míg mások belesodródnának efféle akcióba. A főigazgató konkrét számokról nem beszélt, de szerinte az első körbe tartozók, az úgynevezett kemény mag létszáma - akik készek akár a fegyveres fellépésre is - legfeljebb néhány tucatnyira tehető.

Az NBH főigazgatója szerint a korábbi időszakhoz képest ugyanakkor stabilizálódott a helyzet, hiszen míg 2006-ban szélsőséges csoportok felgyújtották az MTV székházát, hetekig randalíroztak az utcákon, mára ezeknek a csoportoknak a társadalmi és politikai támogatottsága jelentősen csökkent, és maguk a szervezetek is megosztottá váltak. Laborc arról is beszélt a lapnak, hogy "nem a levegőbe beszéltek" a politikusok, akiket azzal vádoltak, hogy a terrorkártyával fenyegetnek. Elismerte viszont, hogy az illetékes hatóságok a 2006-os, illetve a későbbi eseményeket sem tudták előre jelezni.

A nemzetbiztonsági főigazgató szerint a szolgálat átszervezése után már születtek bizonyos eredmények, például tavaly október 23-án vagy az idén március 15-én nem voltak a korábbiakhoz hasonló rendbontások, mert a hatóságok ezt meg tudták akadályozni. Azt is a felderítés sikerének tartja, hogy egy csőbombát sikerült még a működésbe hozása előtt megtalálni egy kocsiban.

Némi egyszerűsítéssel: amit korábban csak sejtettek, ma már tudható - mondta Laborc, aki a nemzetbiztonsági érdekből konkrétumokról nem beszélt, de megjegyezte, ennek a tudásnak az eredménye a magukat a Magyarok Nyilai Nemzeti Felszabadító Hadsereghez tartozónak valló négy személy elfogása is.