Majdnem duplát vert Szilire a Fidesz jelöltje

Vágólapra másolva!
Páva Zsolt fideszes jelölt majdnem kétszer annyi szavazatot kapott a pécsi időközi polgármester-választáson, mint az MSZP-s Szili Katalin házelnök. A pártok a kampányban nagy erőket mozgósítottak, mert a győzelemnek szimbolikus jelentősége lehet. A szocialisták azt állítják: csalás történt.
Vágólapra másolva!

Páva Zsolt, a Fidesz jelöltje nagy előnnyel vezet a pécsi időközi választáson az MSZP-s Szili Katalinnal, az Országgyűlés elnökével szemben: Páva az előzetes, nem hivatalos végeredmény szerint 36570 szavazatot (65,8 százalékot) kapott, míg Szilire 18981 választó (34,1 százalék) voksolt. A részvételi arány 44 százalékos volt.

Pécsett a korábbi városvezető, Tasnádi Péter halála miatt tartanak időközi választást. A választás előtt mindkét párt komoly erőket mozgósított. A voksolást egyrészt a június 7-i európai parlamenti választás főpróbájának tekintették, másrészt szimbolikus jelentősége van annak, hogy az egyik jelölt Szili Katalin. A házelnök ugyanis az MSZP legnépszerűbb politikusa: a Medián áprilisi felmérése szerint ismertsége 97, népszerűsége 40 százalékos.

A szocialisták számára fordulópontot jelenthetett volna egy nagyvárosban aratott győzelem, hiszen a támogatottságuk évek óta alacsony: Medián legutóbbi kutatása szerint, az összes megkérdezett mindössze 15 százaléka támogatja az MSZP-t, míg a Fidesz 44 százalékon áll. A legnagyobb ellenzéki párt számára a győzelem azt jelzi, hogy az MSZP egy baloldalinak tartott városban, a legnépszerűbb politikusával sem képes felvenni velük a versenyt.

Páva átvilágítja a várost

Páva Zsolt - aki 1994-1998 közt már volt Pécs polgármestere - az MTV A szólás szabadsága című műsorában azt mondta, számára is meglepő volt a győzelem aránya. Ez szerinte részben a Fidesz országos népszerűségének, részben viszont a jól sikerült helyi kampánynak köszönhető. Páva a bama.hu hírportálnak adott interjújában azt mondta, felkészült arra, hogy a közgyűlésben többséggel rendelkező MSZP képviselői nem lesznek együttműködők vele. "Nem lesz könnyű dolgunk, de nekik sem, mert mögöttünk egy egész város akarata van" - mondta.

Forrás: MTI
Páva Zsolt ünnepel a Fidesz központjában

A bama.hu-nak Páva azt mondta, első intézkedéseinek egyike az lesz, hogy alapos számvevőszéki vizsgálat kezdeményez, és átvizsgáltatja az elmúlt időszak összes szerződését, kifizetését. Azt ígérte, a vizsgálatokba bevonja a civil- és szakmai szervezeteket is, mert - mint fogalmazott - "minden pécsi embernek tudnia kell, mi folyik a városában, hogyan mennek a dolgok". A város számára előnytelen megállapodásokat fölbontják - jelentette ki Páva.

Szili gratulált ellenfelének

Emelt fővel vállalható az eredmény, hiszen kétszer akkora támogatást szerzett, mint amekkora az MSZP népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint. A házelnök vasárnap este az MTI-nek azt mondta, telefonon gratulált Páva Zsoltnak. Pécs város polgárai döntöttek, ezt tiszteletben kell tartani, a város vezetésének pedig mielőbb el kell kezdenie dolgozni, mert nehéz kihívásokkal néz szembe. Szili szerint fideszes képviselők az elmúlt években többször is azt mondták, szeretnék, ha minél tovább maradna házelnök. "Így legalább nekik is örömet tudtam szerezni ma este" - mondta.

Forrás: MTI
Szili Katalin nyilatkozik az MSZP pécsi központjában

Orbán: Az első lépés

Bíztató üzenetet küldtek a pécsiek Budapestre és egész Magyarországnak - mondta vasárnap este Orbán Viktor, a Fidesz elnöke."Van az országban egy város, amely azt üzente, hogy Magyarország a miénk" - mondta a pártelnök, aki szerint a pécsi választás megmutatta: nem igaz, hogy kiábrándultak volna az emberek. Orbán szerint a választók hajlandók részt venni a közéletben, ha elhihetik, hogy lehet változás.

A Kádár-korszaknak is több lépésben sikerült véget vetni - mondta a pártelnök, aki szerint "a Gyurcsány-Bajnai korszak" is több lépésben fog véget érni. A pécsi választás ezek közt volt egy kiemelkedő lépés - mondta Orbán, aki arra is figyelmeztetett: hétfő reggeltől már komoly munka vár a győztesre, hiszen Pécs bajban van, miközben nem csak Magyarország, de egész Európa a városra figyel, amely 2010-ben a kontinens egyik kulturális fővárosa lesz.

MSZP: Csalás történt

Szili Katalinhoz hasonlóan reagált közleményében a választás eredményére Nyakó István, az MSZP szóvivője, aki szintén azt írta: Szili és az összefogás kétszer annyi szavazatot kapott, mint amennyi az MSZP országos népszerűsége. "Ez annak a jele, hogy ugyan most Pécsett a papírforma győzött, de bízhatunk az őszinte szó erejében" írta a szóvivő, aki szerint gazdasági válság idején a kormánypárti jelöltnek különösen nehéz dolga van.

Nyakó szerint a baloldali választók otthon maradtak, és az sem buzdította részvételre a pécsieket, hogy a Fidesz jelöltje nem vállalta a nyílt vitát, és az sem, hogy "a Fidesz a hecckampány minden eszközét bevetette". A szóvivő közleményében azt állította: "megdöbbentő választási csalásra utaló felvételek jutottak el a Magyar Szocialista Párthoz", de részleteket nem közölt.

Rendőrt hívtak az aktivistákhoz

A szóvivő kijelentésének köze lehet ahhoz a kifogáshoz, amelyet a helyi választási bizottsághoz nyújtottak be. Egy magánszemély a Fidesszel szemben nyújtott be panaszt, mert szerinte megsértették a választási törvényt, amikor az ellenzéki párt aktivistái Pécsett az Orgona utcában egy lista alapján becsöngettek a a lakókhoz. Az aktivistákhoz rendőrt hívtak, az igazoltatás során pedig kiderült, hogy egyikük sem pécsi lakos. Azt mondták, az EP kampány keretében mozgósítják a lakosságot.

A választási bizottság szerint a beadványból és az ahhoz csatolt bizonyítékokból nem derül ki egyértelműen, hogy az aktivisták a Fidesz polgármester-jelöltje mellett kampányoltak volna. A rendőri jelentés szerint a bejelentő is úgy látta, hogy az aktivisták nem tudták felvenni a kapcsolatot a lakókkal, mivel nem nyitottak nekik ajtót. Bizottság szerint nem kizárt, hogy a polgármester-választással egyidőben EP-választáson történő hívják fel a választókat.

Más beadványok azt jelezték, hogy a nap folyamán több esetben is Szili Katalin támogatására buzdítottak ismeretlenek telefonon, megsértve ezzel a kampánycsendet - közölte az MTI-vel Papp Judit, a helyi választási iroda vezetője. A helyi választási bizottsághoz három ezzel kapcsolatos kifogás érkezett, a testület mindháromnak helyt adott, de a jogsértők kilétére nem derült fény.