Magyarországon is megjelent az új influenzavírus

Vágólapra másolva!
Magyarországon kimutatták az új típusú influenzavírust egy brazil állampolgárnál - jelentette be Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken. A brazil férfi Egerben lett rosszul, először nem sikerült kimutatni szervezetében a vírust, de a megismételt vizsgálat pozitív lett. Már jól van és még Magyarországon tartózkodik a férfi. A tisztifőorvos szerint azok, akikkel kapcsolatba került, mind egészségesek, de a hatóságok folyamatosan figyelik majd az egészségi állapotukat.
Vágólapra másolva!

Magyarországon is kimutatták az új influenzavírust, mégpedig egy brazil állampolgárnál - közölte Székely Tamás egészségügyi miniszter pénteken.

A brazil állampolgárságú férfi New Yorkban él és három nappal ezelőtt turistaként érkezett Magyarországra. Akkor még nem volt beteg, de később belázasodott, és felső légúti tünetekkel háziorvoshoz fordult. Az orvos megvizsgálta és tünetei alapján beutalta az egri kórházba, ahol mintát vettek tőle, de ez negatív lett. A férfitól vett mintát elküldték az Országos Epidemiológiai Központba, ahol a további laboratóriumi vizsgálatok viszont már kimutatták a H1N1 vírust a szervezetében. A brazil fiatalember időközben meggyógyult.

Az Egészségügyi Minisztérium pénteken, valamivel öt óra után értesült a megbetegedésről, addigra a három napja kezelt beteg már meggyógyult - mondta az [origo]-nak péntek este Székely Tamás. A férfi így jelenleg már nem fertőző, a hatóságok kikérdezik, hogy a segítségével kutassák fel azokat az embereket, akikkel betegsége alatt találkozhatott. A miniszter azt egyelőre nem tudta megmondani, mégis hányan kerülhettek kapcsolatba a férfival, az ÁNTSZ szakemberei viszont mindenkit fel fognak keresni, aki esetleg megfertőzödhetett. Más intézkedésekre nincs szükség, karantént sem rendelnek el.

A tárcavezető szerint mindenben a WHO, és az unió vonatkozó egészségügyi előírásai szerint járnak el. "Reményeink szerint szórványos esetről van szó" - tette hozzá Székely.

A tisztifőorvos szerint nincs a brazil férfin kívül új beteg

Falus Ferenc országos tisztifőorvos szerint a brazil férfi egészségesen érkezett az országba eredetileg egy nyolc napos üdülésre - mondta a Magyar Televízió Este című műsorában pénteken. A ferihegyi repülőtér hőkapuján is gond nélkül átjutott, mivel láza csak négy nap után tört rá. "Az új típusú H1N1-es vírust találta meg a vizsgálat" - mondta Falus, "de közben influenzája lezajlott - tette hozzá.

A tisztifőorvos szerint azok, akik kapcsolatban voltak a brazil férfivel, mind egészségesek, nincs tehát újabb beteg. "Figyelemmel kísérjük a kontaktszemélyek állapotát" - utalt rájuk Falus. A műsorvezető kérdésére elmondta, hogy szérum szeptemberre lesz, de egyelőre nincs még szükség rá. Járványról akkor beszélhetünk majd, ha legkevesebb 20 ezer megbetegedés lesz országszerte.

Falus Ferenc azt is elmondta, hogy az Európai Unióban eddig 480 betegről tudnak, de ezek zöme Amerikából hozta be a betegséget. Kiemelte, hogy Európában eddig senki sem halt bele a vírusba.

Szlovákiában csütörtökön jelent meg a vírus

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) eddig több mint 15 ezer megbetegedést regisztált világszerte, ebből közel száz végződött halállal. A környező országok közül Romániában szerdán, Szlovákiában pedig csütörtökön jelentették az első megbetegedéseket. Pénteken a szlovák hatóságok azt közölték: egy nyolc és fél hónapos gyermek is elkapta az új típusú influenzát, a gyermek annak a 37 éves szlovák férfinak a fia, akinél a vírust csütörtökön diagnosztizálták. A család az Egyesült Államokból tért vissza Pozsonyba.

A veszélyes vírus áprilisban Mexikóban bukkant fel, és azóta 43 országból jelentettek megbetegedéseket.