Előzetesbe helyezték Budaházyt

Vágólapra másolva!
Egy hónapra előzetes letartóztatásba helyezték Budaházy Györgyöt, akit többek között terrorcselekménnyel is gyanúsítanak. Az ügyészség szerint másképp fennállna annak a veszélye, hogy Budaházy újabb bűncselekményt követ el vagy befolyásolni próbálja a tanúkat.
Vágólapra másolva!

Előzetes letartóztatásba helyezte a terrorcselekménnyel is gyanúsított Budaházy Györgyöt pénteken a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB). A bíróság a bűnismétlés veszélye, illetve a tanúk és az eljárás más szereplőinek befolyásolásának a veszélye miatt helyezte egy hónapra előzetes letartóztatásba Budaházyt - közölte Fazekas Géza, a Központi Nyomozó Főügyészség szóvivője. A döntést az ügyész tudomásul vette, Budházy védője viszont fellebbezett, ezért a végzés nem jogerős.

A 2002-es hídfoglalásáról elhíresült Budaházyt szerdán vették őrizetbe. A Központi Nyomozó Főügyészség országgyűlési képviselők elleni támadások szervezésével, továbbá terrorcselekménnyel, robbanóanyaggal való visszaéléssel és emberölés előkészületével is gyanúsítja a férfit.

A tárgyalás idején a Markó utcát a rendőrök lezárták, csak átvizsgálás és motozás után lehetett a bíróság épületébe belépni. A környező több helyen is rohamrendőrök gyülekeztek. Budaházy Györgyöt maszkos, gépfegyveres kommandósok kísérték a tárgyalásra, majd annak végeztével egy hátsó kijáraton keresztül vitték el.

Voltak arra vonatkozó információk különböző honlapokon, hogy egyes radikális emberek megjelennek a helyszínen - indokolta Tafferner Éva, a BRFK szóvivője egy pénteki sajtótájékoztatón a fokozott rendőri jelenlétet.

Keresztes Imre, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője csütörtöki közleménye szerint Budaházyt azzal gyanúsítják, hogy az ő utasítására hajtotta végre egyik bűntársa a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres támadást, illetve az ő utasítására dobtak Kóka János épülő házára Molotov-koktélt 2007 decemberében. "Az ezzel kapcsolatban megjelentetett figyelmeztetés szerint, az akciókat azért hajtották végre, hogy az országgyűlési képviselők a 2007. december 17-ei szavazáson nemmel szavazzanak" - közölte az ügyészség.

A főügyészség szerint Budaházy György azzal is gyanúsítható, hogy 2009 április elején utasítást adott a bűntársainak arra, hogy helyezzenek el két országgyűlési képviselő házánál - az egyik társa által készített - időzítő szerkezettel ellátott, futball-labdába rejtett, nagy mennyiségű robbanóanyagot. Ezeket egy időben akarták felrobbantani. A végrehajtást a rendőrség közbelépése akadályozta meg, de a felhasznált robbanóanyag alkalmas volt emberi élet kioltására.