Vágólapra másolva!
Több ezerszer fordult elő vasárnap, hogy automata telefonhívásokban próbálták néhány párt támogatására rávenni a választókat a vasárnapi európai parlamenti választáson. Összesen 12 megyéből és a fővárosból jeleztek ilyen kampánycsendsértést, a telefonhívások a Fidesz, az MSZP, a Jobbik és az SZDSZ támogatására is buzdítottak. Az Országos Választási Bizottság sok helyen bizonyíték hiányában utasította el a panaszt, a tettesek felderítésére pedig semmi lehetősége nincs.
Vágólapra másolva!

Tizenkét megyében és a fővárosban is kampánycsendsértések miatt tettek bejelentést a területi választási bizottságoknak vagy az Országos Választási Bizottságnak (OVB). A bejelentések hasonlók, a panaszosok többnyire automata telefonhívásokról számoltak be. Telefonon buzdították szavazásra a választókat egy vagy több párt nevében, a hang a bejelentések szerint közli azt is, hogy kire kell szavazni.

A területi választási bizottságok rengeteg panaszt utasítottak el arra hivatjkozva, hogy a kampánycsendsértéseket nem elég telefonon közölni, hanem írásban is panaszt kell tenni. A panaszokkal az OVB is foglalkozik, vasárnap délutánig 30 beadvány érkezett a testülethez, többségük a telefonos akcióval kapcsolatos - közölte Rytkó Emília, az OVB vezetője a késő délutáni ülésen. A beadványokat több csoportra bontva tárgyalják, várhatóan késő estére végeznek a munkával - mondta Rytkó.

Telefonos kampánycsendsértést eddig összesen 12 megyéből jelentettek. A következő megyék érintettek: Tolna, Győr-Moson-Sopron, Vas, Somogy, Fejér, Csongrád, Zala, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar, Heves, Borsod-Abaúj-Zemplén, Békés, mindegyikben több tucat írásos beadvány érkezett a hívások miatt. A fővárosban volt a legnagyobb a bejelentések száma, ott több mint 150 bejelentést kapott a választási bizottság.

A panaszokat a helyi bizottságok ellentmondásosan ítélték meg: több megyében a bizonyíték hiányára hivatkozva utasították el a telefonhívásokról szóló beszámolókat. Más megyék választási bizottságai viszont helyt adtak a panasznak, és megállapították a törvénysértést, hozzátéve, hogy az elkövetőket nem tudják beazonosítani, mivel a választási bizottságnak nincs nyomozati jogköre a törvénysértés felderítésére.

Azt, hogy a telefonhívások mely pártok érdekében buzdítottak szavazásra, nem minden megyében árulták el, de annyi mindenhol kiderült, hogy legalább három, néhol öt különböző párt mellett kampányoltak automata telefonüzenetek. Több megyében a Fideszt, az MSZP-t, a Jobbikot és az SZDSZ-t is említették a telefonüzenetek a választási bizottságok szerint.

A telefonos kampánycsendsértések mellett néhány hagyományos visszaélést is megállapítottak a választási bizottságok. Egy-két esetben plakátragasztások és szórólapok miatt érkezett panasz, de volt egészen rendkívüli bejelentés is: Győr-Moson-Sopron megyében egy válaszpolgár azt kifogásolta, hogy a szavazófülkében lévő tollra kötött zsinór túl rövid volt, s nem lehetett vele " befogni" a szavazólap teljes hosszát.