Vágólapra másolva!
Az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az SZDSZ melletti szavazásra buzdítottak azok a kampánycsend alatt lebonyolított telefonhívások, amelyeket több választó is kifogásolt - derül ki a Legfelsőbb Bíróság határozatából.
Vágólapra másolva!

"Kérem, szavazzon az MSZP-re, hogy ne érvényesüljön a szélsőjobb", "Váltsuk valóra a pártelnök ígéreteit, akit Orbán Viktornak hívnak". A Legfelsőbb Bíróság (LB) pénteki végzése szerint többek között ilyen buzdító telefonhívásokat is kaptak hétvégén a választók.

Voltak olyanok is, amelyek egyszerre buzdítottak a Jobbik és a Fidesz melletti szavazásra. "Szavazzon Orbán Viktorra és/vagy Morvai Krisztinára", "Kérem szavazzon Morvaiékra és Orbánékra" - idézte a bíróság. Már rendőrségi eljárás is indult az ügyben, de egyelőre nem tudni, hogy kik indították az automata hívásokat. Az Országos Választási Bizottságnál 63-an tettek panaszt a hívások miatt, és a testület megállapította a kampánycsendsértést.

Az LB helybenhagyta az OVB-nek a kampánycsendsértést megállapító határozatát, de részben kiegészítette azt. Az LB végzésében szerepel, hogy az MSZP, a Fidesz-KDNP, a Jobbik és az SZDSZ melletti szavazásra való felhívást tartalmaztak a kifogásolt telefonhívások.