Négy forgatókönyv felett hezitál az MSZP

Vágólapra másolva!
Négy forgatókönyvből választja ki az MSZP, miről dönt majd a párt jövő heti kongresszusán. Az egyik verzió szerint nem foglalkoznának személyi kérdésekkel, a másik alapján az is elképzelhető, hogy mégis lesz tisztújítás. A lehetőségekről még kikérik a küldöttek véleményét, az viszont már valószínűnek tűnik, hogy a párt országos választási bizottsága mindenképpen kibővül új emberekkel.
Vágólapra másolva!

Továbbra sem tudni, hogy milyen napirenddel tartja meg az MSZP a július 4-i kongresszusát, ez jövő héten, a küldöttcsoportokkal való egyeztetés után derülhet ki. Az MTI értesülései szerint négy forgatókönyvből választhat a párt. Az MSZP úgynevezett öregjei és fiataljai, valamint a korábban bizalmi szavazást szorgalmazó fővárosi szervezet is állítólag elfogadhatónak tartja azt a verziót, hogy a kongresszus ne foglalkozzon személyi kérdésekkel, így ne tartsanak bizalmi szavazást sem.

E forgatókönyv szerint a párt országos választási bizottsága (ovb) kibővülne, bevennék azokat a meghatározó politikusokat, akik az alapszabály szerint egyébként nem lennének tagok. Az MTI információi szerint ezek közé tartozhat Szili Katalin házelnök, Botka László szegedi polgármester, Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, Molnár Csaba kancelláriaminiszter, Ficsor Ádám titokminiszter.

Ennek az alternatívának része, hogy az elnökség mai, és az ovb új tagjai saját belátásuk szerint döntenének arról, versenybe szállnak-e az elnökségi tisztségekért. Többen úgy nyilatkoztak, hogy elnökhelyettesnek, alelnöknek nem indulnak el, azért, hogy ne keveredjen az ovb-ben végzett munkájuk a tisztújítási kampányukkal. Nem indul újra Kiss Péter, Ujhelyi István, Molnár Csaba, Ficsor Ádám, Hagyó Miklós és Botka László - tudta meg az MTI több forrásból. A távirati iroda szerint az ülésen Botka László jelezte azt is, hogy nem kíván miniszterelnök-jelölt lenni.

A második alternatíva szerint nem lenne tisztújítás a következő választásig, azaz hozzávetőleg áprilisban tartanák csak meg. Ebben az esetben az őszi kongresszus csak az országos listáról, miniszterelnök-jelöltről és a programról döntene, viszont ebben az esetben is kibővülne az ovb. A harmadik variáció az lenne, hogy a július 4-i kongresszuson lenne bizalmai szavazás, majd ennek eredményeként később az elnökséget érintő tisztújítás is. A negyedik forgatókönyv szerint a jövő héten teljes, alulról felfelé menő tisztújításról is dönthetnek a küldöttek.

E négy alternatívát tárja az MSZP vezetése a párt küldöttcsoportjai elé, amelyeknek a jövő héten állást kell foglalniuk. Amelyik többséget szerez, az napirendi ajánlásként a kongresszus elé kerül. Ha széttartanak a vélemények, akkor mindegyik forgatókönyvet a kongresszus elé terjesztik, és e fórumnak kell választani közülük.

Az országos elnökség a megyei elnökökkel és a választmány vezetőivel együtt tanácskozott péntek este, az ülés után Lendvai Ildikó, az MSZP elnöke elsősorban az első forgatókönyvről beszélt. Hozzátette, július 4-én kitűznék a következő kongresszus időpontját, amely a jövő évi költségvetés parlamenti elfogadása után, november végén lehet. Ezen az őszi kongresszuson fogadnák el az MSZP választási programját, neveznék meg a miniszterelnök-jelöltet, döntenének az új elnökségről és az országos listáról.

A párton belül az úgynevezett öregek és fiatalok pénteken reggel már összeültek egyeztetni, az MTI szocialista forrásból úgy értesült, Lendvai Ildikó ekkor is azt javasolta, hogy maradjon el a bizalmi szavazás. A megbeszélés után több névtelenül nyilatkozó politikus azt mondta: a jelenlegi elnökség fog elkészíteni egy, a múltat elemző és a jövőbeni feladatokat is tartalmazó anyagot, amelyet pártvitára bocsátanak a nyár folyamán.

Miután a párt rosszul szerepelt a június 7-i európai parlamenti választáson, Ujhelyi István alelnök javasolta az elnökségi ülésen, hogy a pártvezetés a július 4-i kongresszuson kérjen bizalmi szavazást maga ellen. A bizalmi szavazást további négy fiatalabb elnökségi tag - Mesterházy Attila, Bárándy Gergely, Vadai Ágnes, Varga László - támogatta, a többség azonban ellene voksolt. (A párton belüli ellentétekről szóló cikkünket itt elolvashatja.)