Vágólapra másolva!
Az MSZP és a Fidesz egyetértésével támogatta a parlament illetékes bizottsága azt a javaslatot, amivel a képviselői költségtérítésekről szóló népszavazást akadályoznák meg. A tervezet egyszerűen törölné a költségtérítés kifejezést, de nem biztosítaná az átláthatóságot, és az sem egyértelmű, hogy a kérdésben kezdeményezett referendumnak útját állja-e.
Vágólapra másolva!

Egyhangúlag támogatta hétfőn az Országgyűlés alkotmányügyi bizottsága a képviselői költségtérítés megváltoztatásáról szóló törvényjavaslat vitára bocsátását. Az EP-választások eredményét értékelő frakcióülések miatt foghíjas testület érdemi vita nélkül bólintott rá Göndör István MSZP-s frakcióvezető-helyettes önálló indítványaira.

A képviselői költségtérítések rendezése az után vált sürgőssé a pártok számára, hogy egy magánszemély, Seres Mária népszavazási kezdeményezést indított, és rövid idő alatt 525 ezer hiteles aláírást gyűjtött össze. A referendumon a választópolgároknak arra a kérdésre kellene választ adniuk, hogy "Egyetért-e Ön azzal, hogy az országgyűlési képviselőknek csak a bizonylattal alátámasztott, elszámolható kiadásai után járhat költségtérítés?".

A törvénymódosítással azt akarják megakadályozni, hogy a kérdésben megtartsák a referendumot, hiszen ha a jogszabályt elfogadja a parlament, akkor az Alkotmánybíróság dönthet úgy, hogy a kezdeményezés okafogyottá vált. A javaslat a kérdést úgy oldaná meg, hogy egyszerűen megszüntetné a költségtérítés fogalmát, még az alkotmányból és a képviselők díjazásáról szóló, 1990-es törvény címéből is kihúzná ezt a szót.

Répássy Róbert, a bizottság fideszes alelnöke a hétfői ülésen arra hívta fel a figyelmet, hogy Göndör javaslata nem biztos, hogy alkalmas a voksolás elkerülésére. A népszavazási kezdeményezés ugyanis azt kívánja elérni, hogy csak bizonylat ellenében fizessenek ki költségtérítést, míg a törvényjavaslat szerint mindenki megkapná a bérpótléknak átkeresztelt összeget, és csak utólag számolna el költségei egy részével.

A képviselők által kapott bruttó összeg a tervezet alapján lényegében nem változna, hiszen a költségtérítés helyett a javaslat bevezetne egy bérpótlékot. Ez ugyanúgy a választókerület és Budapest közti távolságtól függne, és megmaradna a lakhatási támogatás is. A törvényjavaslatot és az e miatt szükséges alkotmánymódosítás előterjesztését elolvashatja a parlament honlapján itt, illetve itt.

A változás csupán annyi lenne, hogy a képviselő összes jövedelmét, így a pótlékot is adókötelessé tennék. A javaslat értelmében a képviselő "e tevékenységével összefüggő javadalmával a hatályos személyi jövedelemadóról szóló törvény rendelkezései szerint köteles elszámolni". Így megváltozna az szja-törvény is, amely úgynevezett önálló tevékenységgé tenné az országgyűlési és az európai parlamenti képviselői munkát. A képviselők így jogosulttá válnának arra, hogy ezzel a tevékenységgel kapcsolatban költségeiket elszámolják, vagyis csökkentsék az adóalapot.

Nem biztosítaná viszont a tervezet a költségtérítések átláthatóságát, hiszen a képviselőkre is vonatkozik az adótitok, így nem lenne nyilvános, milyen költségeket számolnak el. Csiha Judit, az alkotmányügyi bizottság szocialista elnöke erről az [origo]-nak azt mondta, egy módosítással esetleg a vagyonnyilatkozatok mellékleteként lehetne felsoroltatni a képviselőkkel, mire fordították a pótlékot, a nyilatkozat valóságtartalmát pedig a jelenleg is érvényes szabályok alapján a mentelmi bizottság vizsgálhatná.