Keller szerint a pókeresek befolyásolják az MSZP-t

Vágólapra másolva!
Keller László MSZP-s képviselő szerint addig lobbizott a pókerszövetség, míg kétségessé vált a pókertörvényként ismert jogszabályjavaslat jövője. A törvény egyik kezdeményezőjeként Keller saját frakcióját is bírálta, amiért zárószavazás előtt levették az előterjesztést a parlament napirendjéről. Az MSZP frakcióvezető-helyettese viszont azt állítja, még mindig támogatják a javaslatot, de kompromisszumos megoldást keresnek.
Vágólapra másolva!

A szerencsejáték-törvény módosítása lehetővé tenné, hogy a pókerjátékot kaszinón kívül, kártyatermekben is megszervezzék 2010-től. A javaslatot a zárószavazás előtt, a júniusi utolsó parlamenti napon levették a napirendről, erről szinte egyhangúlag döntött az Országgyűlés. Az előterjesztést Keller László, Halmai Gáborné és Juhászné Lévai Katalin jegyzi.

Keller László azt mondta: "derült égből villámcsapásként" érte a hír a zárószavazás előtt, hogy az MSZP-frakció le akarja vetetni az előterjesztést a napirendről. A képviselő szerint ez annak a következménye, hogy a Magyar Póker Szövetség végiglobbizta a frakciót. "Ha ilyen befolyással bír egy gazdasági szereplő egy frakcióra, akkor megfontolandó, hogy fenntartsam-e a javaslatot" - jelentette ki.

Keller szerint a zárószavazás elhalasztását kérők megalapozatlan, téves információk alapján szorgalmazták ezt a lépést. A frakcióban régóta célkitűzés volt, hogy készítsék el a feketén működő kártyatermek szabályozását, azért, hogy e tevékenységet ne lehessen sportnak álcázva, ellenőrzés nélkül folytatni - tette hozzá. A politikus szerint jelenleg nem folyik a tervezetről egyezetés.

Kovács Tibor frakcióvezető-helyettes szerint a képviselőcsoport el akarja fogadtatni a javaslatot, de kompromisszumos megoldást keres. A cél, hogy rendezett körülmények között, szabályozott, több vállalkozás számára is hozzáférhető módon lehessen pókert szervezni.

A parlament előtt lévő, zárószavazásra váró javaslat szerint a kártyatermet üzemeltető gazdasági társaságnak legalább 25 millió forint alap- vagy törzstőkével kell rendelkeznie. A törvényváltoztatás értelmében kártyajátékot játékkaszinóban és kártyateremben lehet szervezni, ahol kizárólag készpénzes, verseny-, illetve totalizatőri (totó típusú) rendszerben lebonyolított, póker típusú kártyajáték szervezhető, a játékosoknak nyújtott vendéglátás mellett.

Schreiber István, Magyar Szerencsejáték Szövetség elnöke és Tatár Gergely, a Magyar Póker Szövetség elnöke a zárószavazás előtt közös levélben fordult az országgyűlési képviselőkhöz; ebben egyebek mellett azt írták, hogy a most szabályozás alá vont pókerjátékban a játékosok egymással szemben, nem pedig a kaszinó - azaz a szerencsejáték-szervező - ellen játszanak. Így ez a játék lényegesen eltér a szerencsejáték-törvényben szabályozott egyéb szerencsejátékoktól.