Vágólapra másolva!
Nyugatra és keletre is messze el lehetett látni a Magyar Szocialista Munkáspárt aligai luxusüdülőjéből, ahol nemcsak a magyar kommunista elit, de Fidel Castro is megpihent. A szigorúan zárt üdülő egyszerre szolgálta a pihenést és a pártkarrier építését, a feltörekvő fiatalok féltékenyen lesték, kinek int egy-egy fejes, ki kap ebédmeghívást. A 47 hektáros terület évekig az enyészet martaléka volt, de 2006 óta van tulajdonosa, akinek csak az önkormányzattal kell megegyeznie az aligai pártüdülő jövőjéről.
Vágólapra másolva!

"Tömpe István, a rádió és a tévé egykori elnöke egy nagy táskarádióval sétálgatott a parton és mivel nagyot hallott, már messziről fel lehetett ismerni a Szabad Európa szignálját. Ide tiltott dolgokat is be lehetett hozni" - mutat végig Aliga II. partján Németh József, aki több mint 30 évig dolgozott villanyszerelőként a pártüdülőben, jelenleg nyugdíjas és a Club Aliga mindenese.

Aliga I. és II. a rendszerváltás előtti politikai elit luxusnyaralója volt. A rendezetlen tulajdoni viszonyok miatt a terület már két évtizede magára hagyva vár további sorsára. A partszakasz egy része most is le van zárva, a másik belépőjegy ellenében látogatható. Három éve az ingatlannak új tulajdonosa van, aki megígérte, véget vet az áldatlan állapotoknak.

"Aliga I. is elit hely volt, mint egy jobb vállalati üdülő" - emlékszik vissza Agárdi Péter irodalomtörténész és egyetemi tanár. "Sportpályák, tisztaság, nyugodt körülmények. Aliga I.-en a luxust a nagy tér, a nagy házak és a jó ételek jelentették." Agárdi 1976-ban nyaralt először Aliga I.-en, de mivel nem tartozott a legbelsőbb körökhöz, Aliga II.-re sosem jutott be: 1975-85 között a pártközpont tudományos-kulturális osztályán volt alosztályvezető, akkori önmagát tűzközelben lévő fiatal értelmiségiként jellemzi. Egykori munkája szerinte ma körülbelül egy minisztériumi főosztályvezetői posztnak felel meg.

Aliga I. és II. egész évben dübörgött. Agárdi és Németh József is azt mondja, hogy csúcsidőszakban a két nyaraló akár 500 embert is tudott fogadni, akiket további 350-400 fős személyzet látott el. Aliga I.-ről tilos volt átmenni Aliga II.-re, mivel ott csak a fejesek tartózkodhattak: miniszterek, pártközpontvezetők, külföldi pártvezérek, megyei vezetők. De a szomszédban is csak olyan nyaralhatott, aki sokat tett a pártért, Aliga I.-re jártak a pártközpont vezetői: járási vezetők, közigazgatásban vagy másutt dolgozók, akiknek MSZMP-hez kötődő munkájuk volt - mondja Agárdi.

Tiltott könyvek a parton

Nemcsak az elsővonalas kommunisták birodalmába, de még Aliga I.-re is bármit be lehetett vinni: Agárdi szerint következmény nélkül lehetett például tiltott irodalmat olvasgatni akár nyilvánosan is. Ha észre is vette a többi elvtárs, nem nézett ferde szemmel a kilengőre. "Legfeljebb ha valaki ottfelejtette a könyvet valahol, rámordultak, de az, hogy a párközpont vagy a megyei pártapparátus vakációzó vezetői mit hoztak magukkal, nem izgatott senkit" - mondja Agárdi. A mozik műsora is eltért a külvilágétól: a klasszikusok mellett olyan filmeket is vetítettek, amelyek még nem kerültek a filmátvételi bizottság elé vagy már épp, hogy igen, és ezért a többi moziban nem lehetett látni őket.

A kiváltságokat hét lakat alatt őrizték: "Szigorú beléptetési rendszer volt, csak engedéllyel, igazolvánnyal lehetett belépni. A Balaton felől nem lehetett megközelíteni, elég hosszan benyúlt a kerítés a tóba és éjjel-nappal figyelték, hogy ne lehessen bejutni. Volt rendőrség, volt karhatalom, oldalról is el volt kerítve a terület. Aliga I.-ből csak külön engedéllyel lehetett átmenni Aliga II.-be. Vendégeket is nehezen engedtek be, így ha az ember még facér volt, többnyire belül ismerkedett" - emlékszik vissza Agárdi.

A vécén lehetett megkörnyékezni Kádárt

A pártállami luxusüdülő funkciója azonban nem csupán a magas színvonalú kikapcsolódás volt, egyes elvtársak MSZMP-s karrierjük egyengetésére is felhasználták a nyaralás napjait. Agárdi azt mondja, fiatalemberként nem érdekelte a helyezkedés, inkább azzal foglalkozott, hogy "legyen egy jó nyara". "Emlékszem, hogy beszédtéma volt, ki járt Aliga II.-n vagy kit hívtak át oda Aliga I.-ből. Lehetett pozíciót szerezni, akár gesztusokkal, akár azzal, hogy ki kivel vacsorázik" - mondja.

A tűzközelbe vágyóknak az áttörési pont Aliga II. ebédlője volt - állítja Németh József. "Itt környékezték meg a Kádárt. Ha pisilni ment, mindig többen utánamentek, hátha megszólítja őket. Pedig ezek az emberek is magas pártfunkcionáriusok voltak."

Németh villanyszerelőként kötetlenül sétálhatott Aliga I.-en, II.-re viszont csak akkor mehetett be, ha hívták. Amellett, hogy szemlátomást még mindenre emlékszik, egy mesterkulcs is van nála, amely az egykor legszigorúbban őrzött - jelenleg részben lezárt - épületeket nyitja. Például Kádár János villáját, a miniszterek házait, a külföldi vendégek fogadására épült épületét, az úgynevezett President-villát - ahol szinte valamennyi kommunista pártvezető megfordult Brezsnyevtől Hruscsovon át Castróig és amelyet Castro háromnapos látogatása után nagyvonalúan átkereszteltek Castro-villára.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kilátás a President-villából (A fotó mögött további képek)

Egyes épületek belsejét teljesen kibelezték és most pókhálók, penész és törmelékek borítják, másutt csak egy kisebb felújításra lenne szükség, és máris használhatóvá válhatna a ház. Látszik, hogy mindenhol a kor csúcstechnikáit használták, az első színes tévé az egykori Kádár-villában volt.

Pusztuló Kádár-villa

A hetvenes évek második felében épült házat Kádár és felesége, Tamáska Mária ajándékba kapta a párttól, korábban ugyanis néhány méterrel odébb, egy kis másfél szobás házikóban nyaraltak. "Ez volt itt az első épület, ami klimatizált berendezéssel volt ellátva" - mondja Németh.

A jelen nem fest ilyen rózsásan, a csillárokat kb. három hónappal ezelőtt ellopták, a fürdőben és a folyosón darabokban lóg az álmennyezet, a dolgozószoba valamennyi bútorát penész fedi, a parketta több helyen felpúposodott. A K-telefon csatlakozói még láthatók a falban, Lenin hatalmas arcképének viszont már csak a kerete van meg.

Németh József megmutatja a tóra néző ablaknál a helyet, ahol Kádár barátjával, Aczél Györggyel sakkozott, és a teraszajtót, amely a néhány lépésre lévő vízpartra vezet. "Volt egy kék klottgatyája, abban járt fürödni vagy kettesben a feleségével csónakázni. Nem nagyon közösködött a többiekkel, de ő is az étkezőben evett, pedig akár ide is hozathatta volna az ételt" - mondja Németh, aki munkája miatt többször látta a pártvezért.

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Kádárék hálószobáját kezdi szétbontani a penész (A fotó mögött további képek)

Kádár villáját - térfigyelő kamerák híján - őrök védték, séta közben pedig - Németh József szerint - többször feltűnt mellette egy különös öltözékű alak: "Fekete lakkcipőben, NDK-s tréningruhában és keresztbe font kézzel mindig körülötte volt Sebestyén parancsnok. Messziről fel lehetett ismerni a melegítőjéről" - mondja nevetve Németh.

Nemrég a Kádár János Baráti Társaság tagjai arra kérték a terület kezelőjét, hogy ne bontsák le a villát. "Időről-időre előjön ez a téma, de senki nem gondolja komolyan, hogy meg kell tartani azt az épületet" - mondta az [origo]-nak a Retró Presszóban az üzemeltető Németh Balázs, a Club Aliga igazgatója.

Öt épület maradna

Mint mondta, a fejlesztésekről elkészült koncepcióterv szerint a Club Aliga teljes területén lévő 55 épületből ötöt akar megtartani a tulajdonos, köztük a President-villát, a korabeli networking már említett központját, illetve Aliga I.-en 2-3 házat. A helyükön szállodák, apartmanházak, vendéglátóipari egységek és egy vízipark lenne, és tervezik a strand és a kikötő fejlesztését is. Az 55 épület közül egy sem áll műemléki védelem alatt.

Kádár puritán nyarai Aligán - Videó

Idén a Club Aliga part menti részére 2006-ban kezelői jogot szerző, nagyrészt izraeli érdekeltségű Pro-mot Hungária Kft. előállt egy koncepciótervvel, de ahhoz, hogy abból bármi is megvalósulhasson, meg kell várni, hogy Balatonvilágos rendezési terve elkészüljön, amely várhatóan 2010 második felében kerül a képviselőtestület elé. Addig minden marad a jelenlegi pusztuló állapotában, várhatóan 2011-12-ig.

A tervben szereplő beruházások közül a legtöbb kritika a túlépítéseket éri - mondta az [origo]-nak Müller János, Balatonvilágos főépítésze. Szerinte van néhány túlságosan magas épület a tervben. Virányi István balatoni főépítész egy pénteki tanácskozáson azt mondta, hogy volt szakmai egyeztetés a tervekről, ugyanakkor hangsúlyozta, hogy további szakmai és jogi egyeztetésekre lesz szükség. Szerinte olyan aggályok merültek fel, hogy az üdülőterület kapacitásaihoz, illetve a lakossághoz képest túl nagy a tervezett terhelés.

Ahol a retró adottság

Fotó: Tuba Zoltán [origo]
Adott dolog a retró (A fotó mögött további képek)

Az üdülőkomplexum sorsa az önkormányzat és a Pro-mot megegyezésén múlik, addig a terület csak tovább pusztul, nagyobb felújításokba pedig nem kezdenek: "Egy lebontásra ítélt üdülőközpontot üzemeltetünk, itt a megtérülési idő nem több pár évnél" - mondta Németh Balázs, aki szerint a terület legfőbb értéke az őspark. Addig is a kisgyerekesek mellett a retróra éhezők igényeit igyekeznek kielégíteni, 2008-ban például marketingünket is erre építették: "Mások költenek a retróra, nekünk adottság."