Bajnai az MSZP elé viszi költségvetési terveit

Vágólapra másolva!
Hétfőn a teljes MSZP-frakció is megismerkedhet a kormány 2010-es költségvetési tervezetével, amelyről Bajnai Gordon kormányfő már jó előre megmondta, hogy takarékos és szigorú lesz. A kiszivárgott információk szerint a legtöbb területre kevesebb pénz jut majd, de az egészségügy nagyjából ugyanannyit kap, mint idén, a közbiztonságra pedig még többet is fognak költeni.
Vágólapra másolva!

Az MSZP frakciójának vezetése és egyes munkacsoportjai már megismerkedtek a kormány 2010-es költségvetési terveivel, de hétfőn a teljes képviselőcsoport elé kerül a javaslat. A szocialista képviselők a pártonkívüli Bajnai Gordon részvételével tárgyalnak a témáról.

Bajnai már a párt július elején tartott kongresszusán jelezte, hogy szigorú, takarékos költségvetést tervez: ragaszkodik a 3,8 százalékos államháztartási hiányhoz, a közösségi közlekedés támogatásának mintegy 40 milliárd forintos és az önkormányzatoknak nyújtott források 120 milliárdos csökkentéséhez. Ez jelentős tétel mindkét területen, és a szándék megvalósítását a kormány vállalta a Nemzetközi Valutaalap felé is, amely életmentő hitelt folyósít a globális válság által különösen sújtott Magyarország számára.

A kormányfő szombaton tárgyalt az MSZP-frakció vezetésével, és az MTI névtelen szocialista forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy a frakcióvezetés elfogadta az önkormányzatokat és a közösségi közlekedést érintő, jövő évi forráskivonás mértékét, de további egyeztetést tart szükségesnek ezek részleteiről.

Az egészségügy finanszírozása jövőre a tervek szerint reálértéken marad, azaz néhány milliárd forinttal bővül 2010-ben ennek a szférának a költségvetési támogatása - írta az MTI, amely szerint a prioritásként kezelt közbiztonság viszont szinte az egyetlen terület lesz, ahol nő a 2010-ben felhasználható források összege.

A kormány a tervek szerint szeptember 9-én fogadja el a törvényjavaslatot, és 11-én nyújtja be az Országgyűlésnek. Mesterházy Attila MSZP-s frakcióvezető szombaton azt mondta, azzal számolnak, hogy a 2010-es büdzsét november végén, december elején fogadja el az Országgyűlés. Rendszerint ennél később, december közepén, illetve közvetlenül karácsony előtt szokták csak elfogadni a költségvetést.