Papírmunka odázza el Dávidék mentelmi ügyét

Vágólapra másolva!
Nem döntött kedden Dávid Ibolya pártelnök és Herényi Károly MDF-es politikus mentelmi jogáról az Országgyűlés mentelmi bizottsága. A bizottság úgy döntött, újabb iratokat kér be az ügyészségtől, amely az UD-üggyel összefüggésben kezdeményezte a két politikus mentelmi jogának felfüggesztését. Az ügy két héten belül kerülhet ismét a bizottság elé.
Vágólapra másolva!

Újabb iratokat kér be az ügyészségtől a mentelmi bizottság Dávid Ibolya és Herényi Károly MDF-es politikusok mentelmi ügyében - közölte Cser-Palkovics András, a Fidesz helyettes szóvivője a bizottsági keddi ülésének szünetében. Szerinte ez a döntés semmi másról nem szól, mint az időhúzásról. "Ha ezekre az iratokra szükség van, akkor miért nem lehetett júliusban megtartani a bizottsági ülést, és miért nem lehetett az iratokat akkor bekérni?" - kérdezte.

Cser-Palkovics szerint egyértelmű, hogy az "MSZP a titkosszolgálatokat politikai céljaira használja fel", és az is egyértelmű, hogy ebben "az MDF az MSZP bűntársa". A bizottság mindenfajta döntés nélkül, meghatározhatatlan időre elnapolta a döntés lehetőségét, és a két párt megakadályozta, hogy az ügy az igazságszolgáltatás elé kerüljön - közölte. Azt mondta, a bizottság ellenzéki tagjai nem értik pontosan, hogy a szocialisták milyen iratokat kérnek még az ügyészségtől.

Két héten belül

Géczi József Alajos szocialista bizottsági elnök szerint az ügyről két héten belül tárgyalhat újra a testület. Az elnök közölte, a legfőbb ügyésztől levélben kérik "a tényállások iratait és egyéb dokumentumokat, különös tekintettel a kényszerítés bűntettének gyanújára." A szocialista politikus azt nem árulta el, milyen egyéb dokumentumok szükségesek a döntéshez.

Sem Dávid Ibolya, az MDF elnöke, aki maga is tagja a mentelmi bizottságnak, sem pedig Herényi Károly nem kívánt nyilatkozni a sajtónak a bizottság döntése után.

Dávid és Herényi mentelmi jogának felfüggesztését a legfőbb ügyész kérte az UD Zrt.-ről szóló eljárásban, mivel szerinte a képviselők személyes adattal való visszaéléssel és kényszerítés büntetésével gyanúsíthatók.

A mentelmi bizottságnak 4 MSZP-s, 1 SZDSZ-es, 3 fideszes, 1 KDNP-s képviselő és Dávid Ibolya a tagja.

Az UD Zrt. ügye tavaly ősszel robbant ki. Szeptember 12-én több napilap arról számolt be, hogy a cég ellen nyomozást indított a rendőrség. Aznap Dávid Ibolya sajtótájékoztatón jelentette be: a birtokába került hangfelvétel szerint több egykori és jelenlegi politikus is érintett lehet a róla szóló adatgyűjtésben.

Az MDF elnöke a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kért, amit a Fővárosi Főügyészség később elutasított.