Több kamerát, több rendőrt akar a kormány

Vágólapra másolva!
Rend és Biztonság néven tízpontos közbiztonsági intézkedéscsomagot hirdetett meg Bajnai Gordon miniszterelnök hétfőn. A kormány azt akarja, hogy 2010-től szerződéssel újra dolgozhassanak a kiszolgált rendőrök, létrehoznák a településőrséget, és duplájára emelnék a térfigyelő kamerák számát.
Vágólapra másolva!

Átfogó intézkedéssorozatot jelentett be Bajnai Gordon miniszterelnök Rend és Biztonság elnevezéssel a Rendőrtiszti Főiskola hétfői budapesti tanévnyitóján. "A kormány hallja az emberek szavát, amellyel biztonságot követelnek. Mindent meg kell tenni annak érdekében, hogy megerősítsük a rendet és megszilárdítsuk az emberek biztonságérzetét" - mondta a kormányfő.

A Kormányszóvivői Iroda közleménye szerint már most több rendőr vigyáz a rendre Magyarország településein a kormány eddigi intézkedéseinek köszönhetően, de az a cél, hogy a rendőrök az év végéig mindenhol elérhető közelségbe kerüljenek az emberekhez, hogy megvédjék őket. "Mindennapi keserűséget okoznak a kisebb, de igenis nagy károkat okozó helyi bűncselekmények. De megerősödött a szélsőséges, kirekesztő, gyűlöletkeltő, uszító bűnözés is" - olvasható a közleményben.

A megromlott biztonságérzet miatt a kormány elindítja a Rend és Biztonság programját. Ennek első pontja szerződéses rendőrök szolgálatba állítása, ami azt jelenti, hogy a korábban - legalább két éve - a testületből távozó rendőrök nyugdíjuk megtartása mellett a minimálbérnek megfelelő díjazásért visszatérhetnek a rendőrséghez. "A még életük teljében lévő volt rendőröket a kormány visszavárja" - közölte a Kormányszóvivői Iroda, a tervek szerint a visszatérő egykori rendőrök elsősorban "helyben, a kisebb településeken, falvakban" szolgálnának tovább.

Utcára mennek a szakközépiskolások, településőrök, faluőrök

A kormány idén 200, jövő év elején pedig újabb 200 fővel emeli meg a rendőri szakközépiskolában tanulók számát. A tanulók több időt töltenek majd közterületen, ezzel is nő az utcákon jelenlévő egyenruhások száma. A program harmadik pontja a településőrség felállítása: a közlemény szerint az önkormányzatok "állami eszközökkel, központi forrásból támogatva saját településrendészetet hozhatnak létre".

A településőrök munkájuk során - az önkormányzat irányítása alatt - szorosan együttműködnének a rendőrséggel, és a közterület-felügyelők munkáját is segítenék. Ezzel 2010 végéig megháromszorozzuk a közterület-felügyeletben részt vevők számát - olvasható a Kormányszóvivői Iroda közleményében. A falvak - kormányzati támogatással - településőröket állíthatnak szolgálatba, akik a bűnmegelőzésben segítenének a rendőrségnek. Őket részben az Út a munkához program keretében foglalkoztatnák.

A program negyedik pontja a jegyzőket erősítené meg, hogy a kis értékű lopások miatt indult eljárások hatékonyabbak legyenek. A jövőben a kis értékű lopások, szabálysértések ügyében a rendőrségnél is lehet bejelentést tenni, de az eljárást továbbra is a jegyző folytatná le. A jegyzők viszont több embert kapnának, dolgoznának nekik például a településőrök is. Így a jegyző a szabálysértéseknél a településőrt, illetve a faluőrt igénybe vehetné, ők folytatnák az egyszerűbb eljárásokat. A kormány bevezetné a szabálysértési nyilvántartást, a visszaeső, sorozat-tolvajok esetében pedig a jelenleginél sokkal szigorúbb büntetés szabnának ki.

Több támogatás, több térfigyelő kamera

A program ötödik pontja szerint a polgárőrök 2010-ben háromszor annyi támogatást kapnak országosan, mint most. Ugyanakkor a támogatás formája is változik: a központi támogatás mellett 2009 őszétől azok a polgárőr szervezetek kapnak közvetlen támogatást, amelyek a helyi rendőrséggel közösen közterületi járőrözést is végeznek.

Hazai és uniós forrásokból a kormány megduplázza a térfigyelő kamerák számát - ez a program hatodik pontja. A rendőrség által leginkább indokoltnak tartott területeken a rendőrség több száz kamerát maga szerel fel és helyez üzembe legkésőbb 2010 tavaszáig. Több száz már felszerelt térfigyelő kamera képét pedig a rendőrségi rendszerekhez csatolnák.

A kormány összesen 600 millió forinttal (idén több mint 200, jövőre több mint 410 millió forinttal) megerősíti a Nemzeti Nyomozó Irodát (NNI) a szélsőségek elleni hatékonyabb fellépés érdekében. A terv hetedik pontjában ezt azzal indokolják, hogy az NNI jelentős eredményt ért el a romák elleni támadások gyanúsítottjainak elfogásával, de "ezzel a radikális bűnözők elleni harc nem ért véget", így növelni kell a szervezet személyi és technikai kapacitását.

Roma rendőrök és biztonsági tanácsadás

A program nyolcadik pontja a középiskolás roma fiatalok rendőrré válását segítené, ennek érdekében ötszörösére - a jelenlegi 60-ról 300-ra - emelkedne a roma rendőr-ösztöndíjasok száma.

A rendőrségen a kilencedik pont szerint "konfliktusmegelőző képzéseket" indítanának. Ezekkel az új képzési programokkal erősítenék a tiszthelyettesi állomány "mediatív, konfliktust megelőző és kezelő" szerepét.

Végül a tizedik pont bevezetne egy új rendőri szolgáltatást, a közbiztonsági tanácsadást: a rendőrök közbiztonsági tanácsokat adnának a hozzájuk fordulóknak. "Nemcsak és kizárólag vagyonvédelmi kérdésekben, hanem más egyéb gondok megoldásában; például gyermekelhelyezés, családon belüli erőszak, iskolai problémák, kábítószer-problémák" - sorolják a közleményben.