Feljelentették Laborc Sándort, az NBH korábbi vezetőjét

Vágólapra másolva!
Ha megállapítják a többrendbeli hamis vád bűncselekményét, akár évekig tartó börtönbüntetés is kiszabható Laborc Sándorra, a Nemzetbiztonság Hivatal korábbi vezetőjére - állítja az UD Zrt. vezetőinek ügyvédje. Laborcot az adatgyűjtési ügyben szereplő vagyonvédelmi cég képviselői jelentették fel, amiért tavaly ősszel feljelentést tett ellenük.
Vágólapra másolva!

Hamis vád miatt feljelentette Laborc Sándort, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatóját az adatgyűjtési ügybe keveredett vagyonvédelmi cég, az UD Zrt., amiért tavaly több eljárást is kezdeményezett a vállalat vezetői ellen.

A korábbi főigazgató nem az NBH, hanem a saját nevében tette meg a feljelentéseket, ráadásul nem ismeretlen tettes, hanem konkrét személyek ellen - mondta az [origo]-nak Futó Barnabás, az UD vezetőinek ügyvédje, aki szerint ilyen esetekben a bírói gyakorlat az, hogy megállapítják a hamis vádat, amennyiben - ahogy az UD esetében történt - a feljelentő által kezdeményezett eljárásokat bűncselekmény hiányában szüntetik meg. Laborc panasszal élt a nyomozások megszüntetése ellen, de a panaszát az ügyészség elutasította.

Mivel négy személyt érintett Laborc feljelentése, négyrendbeli bűncselekményről van szó, így halmazati büntetésként akár 7,5 év börtön is kiszabható hamis vád miatt - állította Futó.

Laborc Sándor többek között államtitoksértés és magántitok jogosulatlan megismerése miatt, valamint lőfegyverrel és lőszerrel való visszaélés gyanújával is vizsgálatot kért. A tavaly ősszel tartott házkutatáson kiderült, hogy csak hatástalanított, illetve engedéllyel tartott fegyverek vannak az UD vezetőjének birtokában.

Futó Barnabás elmondta: a cég vezetői szerint az NBH főigazgatójának tudnia kellett, hogy csak nem használható lőfegyvereket tartanak, mivel előtte csaknem nyolc hónapig lehallgatták őket. Az ügyvéd úgy tudja, hogy az UD Zrt. feljelentése a Budapesti Nyomozó Ügyészségről átkerült a katonai ügyészségre, itt döntenek a vádemelésről.

Laborc Sándor július végén lemondott a Nemzetbiztonsági Hivatal főigazgatói posztjáról az UD-ügyre hivatkozva. Mint mondta, olyan "anomáliákat észlelt, az UD Zrt. ügyében folyó vizsgálat kezelésében a nyomozóhatóság, illetve az ügyészi szervek részéről, amelyek a feljelentés pontjainak nagyobbik részében a nyomozás megszüntetéséhez vezettek, és ez nem teszi számára lehetővé, hogy a jövőben teljes értékű munkát folytasson". (Az adatgyűjtési ügy részleteiről itt olvashat.)