Szonda Ipsos: Már három és félszeres a Fidesz-előny

Vágólapra másolva!
Váratlanul, jelentősebb politikai eseményhez nem köthetően nagyra nőtt a Fidesz előnye a pártok között: szeptemberről októberre 11 százalékponttal nőtt az ellenzék előnye az MSZP-vel szemben - derül ki a Szonda Ipsos felméréséből, amelyet a Népszabadság közöl. Az MSZP tíz százalékon áll, míg a Jobbik tartja 11 százalékos támogatottságát.
Vágólapra másolva!

A Szonda Ipsos legfrissebb, októberi közvélemény-kutatása szerint a Fidesz múlt havi két és félszeres előnye mostanra meghaladja a három és félszerest, 2,9 millióan támogatják az ellenzéki pártot, míg az MSZP hívei nagyjából nyolcszázezren vannak, ami összes választó 10 százaléka - írja a Népszabadság.

A támogatók aktivitási szintjét is figyelembe véve a Fidesznek most 1,8 millió olyan szavazója van, akire a választáson nagy bizonyossággal számítani lehet. A leginkább elkötelezett szimpatizánsok a felmérés szerint az 50 év felettiek, a magas társadalmi státuszú, diplomás, fővárosban élő, magas jövedelmű hívek, illetve a legnehezebb élethelyzetben lévő - iskolázatlan, munkanélküli, néhány százfős településen élő - támogatók. Az ellenzéki párt további 1,1 millió hívét viszont mozgósítani kell, az ő szavazatuk esetleges.

A szocialista párt ezzel szemben szűk 500 ezres biztos támogatói maggal rendelkezik. Ezért a kormánypárt számára a Szonda Ipsos szerint kettős a feladat: azokban a rétegekben, ahol a támogatók aránya átlag alatti, új szimpatizánsokat kell szerezniük; ahol pedig erősebben beágyazódottak, de lanyha a választási kedv, ott fel kell rázni a híveket.

A többi párt helyzete hosszú ideje nem változott, a Jobbik tartja a bejutási küszöb feletti 11 százalékos támogatottságát, az SZDSZ 1 százalékon, az MDF 2 százalékon, az LMP 1 százalékon áll.