Félreértés az adatgyűjtési ügy az UD-sek szerint

Vágólapra másolva!
Fatális félreértés, hogy bárki meg akarta volna figyeltetni Dávid Ibolya MDF-elnököt  - állították egy keddi tárgyaláson annak a cégnek, az UD Zrt.-nek a vezetői, amely Dávid szerint megbízást kapott arra, hogy adatokat gyűjtsön róla. Az MDF tavalyi elnökválasztásával összefüggő szövevényes ügyben tartottak kedden egy másik tárgyalást is, és a bíróság bejelentette, hogy tanúként hívja be Almássy Kornél korábbi MDF-es politikust és Giró-Szász András politológust.
Vágólapra másolva!

Két tárgyalást is tartottak kedden az úgynevezett adatgyűjtési üggyel kapcsolatban. Az egyik pert Stumpf István, az Orbán-kormány kancelláriaminisztere indította az MDF elnöke ellen, arra hivatkozva, hogy Dávid Ibolya egy parlamenti felszólalásában megsértette a jó hírnevét, amikor arról beszélt: Stumpf István megfigyeltette őt, és kreált bizonyítékoktól sem riadt vissza, hogy beavatkozzon egy másik párt életébe és félreállítsa annak elnökét.

Dávid Ibolya szerint az UD Zrt. nevű cég kapott megbízást a megfigyelésére, a vállalat vezetői azonban a keddi tárgyaláson azt állították, "fatális félreértés", hogy bárki megbízást adott volna nekik Dávid Ibolya megfigyelésére. A tárgyalásról szóló MTI-beszámolóból nem derül ki, hogy ezt alátámasztották-e valamivel.

Az úgynevezett adatgyűjtési ügy az után került a figyelem középpontjába, hogy Dávid Ibolya, az MDF elnöke szeptember 12-én sajtótájékoztatón jelentette be: a legfőbb ügyésztől és az NNI-től is soron kívüli vizsgálatot kér, mert a birtokába került hangfelvétel szerint Almássy Kornél - a párt visszalépett elnökjelöltje - érintett lehet az ő személyére vonatkozó adatgyűjtésben. A Fővárosi Főügyészség szeptember 18-án elutasította az MDF elnökének feljelentését.

Két nappal Dávid bejelentése előtt a Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) főigazgatójának feljelentése alapján házkutatást tartott az UD Zrt.-nél és a cég vezetőinek lakásán. A rendőrség akkor magántitok jogosulatlan megismerése, államtitoksértés és számítógépes rendszer feltörése miatt indított eljárást ismeretlen tettes ellen. Ezen bűncselekmények ügyében megszüntették a nyomozást, az NBH vezetője, Laborc Sándor pedig épp ezeknek a fejleményeknek a hatására mondott le posztjáról.

Dávid Ibolya a keddi tárgyaláson azt hangsúlyozta: eddig nem cáfolták az UD Zrt. egyik vezetője és Csányi Sándor OTP-elnök közötti tavalyi telefonbeszélgetés valóságtartalmát, azt, hogy Tombor Andrástól, Orbán Viktor volt tanácsadójától rá vonatkozó adatgyűjtésre kaptak megbízást, mely mögött Almássy Kornél és Stumpf István állt. A pártelnök szerint arra sincs ésszerű magyarázat, amit az UD Zrt. vezetői a perben állítanak, hogy a rögzített telefonbeszélgetés csupán egy "fatális félreértés" lenne. A bíróság kedden lezárta a bizonyítási eljárást, és november 25-ére kitűzte az elsőfokú ítélet kihirdetését.

A másik személyiségi jogi pert Tombor András, Orbán Viktor Fidesz-elnök egykori tanácsadója indította az MDF és Dávid Ibolya ellen. Tombor szerint Dávid Ibolya egyes kijelentéseiben azt a hamis látszatot keltette, hogy állítólagos megfigyeltetésében és lejáratásában ő játszott volna szerepet. A Fővárosi Bíróság ebben a perben tanúként idézte Almássy Kornélt és Giró-Szász András politológust a következő tárgyalásra.