Pert nyert a rendőrséget kritizáló Budaházy

Vágólapra másolva!
Jogtalanul utasította el a rendőrség a gyilkosság előkészületének gyanújával előzetesben levő Budaházy Györgynek egy rendőrségi intézkedés elleni panaszát - mondta ki a Fővárosi Bíróság. Budaházy a Hollán Ernő utcában 2008 áprilisában tartott tüntetés utáni rendőri intézkedést kritizálta, a bíróság szerint jogosan.
Vágólapra másolva!

Jogerős döntést hozott kedden a Fővárosi Bíróság Budaházy György javára. Az ítélet szerint a rendőrség igazságtalanul utasította el Budaházy panaszát, amelyet egy 2008-as tüntetésen tapasztalt rendőri fellépés miatt tett. Az ítélet szerint az ORFK-nak újra ki kell vizsgálnia a panaszt.

Az Erzsébet híd 2002-es lezárásával és számos tüntetés szervezésével elhíresült Budaházy György a 2008. április 11-i, Clark Ádám téri rendőri intézkedések miatt tett panaszt. Ezen a tüntetésen a rendőrség körbevette a Hollán Ernő utcai jegyiroda elől elvonuló tüntető tömeget, és előállított Budaházyn kívül 51 embert.

A bíróság szerint Budaházynak igaza volt, amikor azt panaszolta, hogy a tér elhagyására vonatkozó felszólítás után a rendőrség nem adott elég időt az embereknek a távozásra. Innentől kezdve pedig az előállítás, a bilincselés és az összes további rendőri intézkedés jogszerűtlenné vált - tette hozzá a bíró.

Budaházyt bilincsben és vezetőpórázon vitték be a tárgyalóterembe, mert előzetes letartóztatásban van. Még június 17-én fogták el, mert az ügyészek szerint 2007 elején egy Hunnia Mozgalomnak nevezett csoportot hozott létre, hogy országgyűlési képviselők elleni támadásokkal - a politikusokat megfélemlítve - befolyásolják a parlamenti döntéseket. Budaházyt emberölés előkészületével is gyanúsítják.

Az ügy előzménye, hogy a Nemzeti Nyomozó Iroda 2009. április 8-án Pest megye területén elfogott és őrizetbe vett négy embert. Az ügyet később átvette a Központi Nyomozó Főügyészség. Azóta összesen 16 embert gyanúsítottak meg azzal, hogy a csoport tagjaként különböző bűncselekményekben vettek részt. A csoport számlájára írják többek között a Hiller István családi háza elleni lőfegyveres, a Kóka János épülő háza elleni Molotov-koktélos támadásokat, illetve a Szilvásy György volt titokminiszter lesencefalui házánál elkövetett robbantásos támadást.