Botrányt csinált a hallgatóság Budaházy tárgyalásán

Vágólapra másolva!
Bekiabálásokkal zavarták a tárgyalást, majd vérbírónak nevezték a bírót a Budaházy György ellen rongálás vádjával folyó per néhány hallgatója. Budaházyt azzal vádolják, hogy három éve megrongálta a Szabadság téri szovjet emlékművet, de más eljárások is folynak ellene. A bíróság szerint a tárgyalás alatt még minden rendben volt, utána pedig csak a rendőrök intézkedhettek volna.
Vágólapra másolva!

Budaházy György vádlottat éltette és a bírót szidalmazta a hallgatóság a budapesti Szabadság téri szovjet emlékmű megrongálása miatt indult büntetőper keddi tárgyalásán a Pesti Központi Kerületi Bíróságon. Többen "Budaházy, Budaházy!" kiáltásokkal buzdították a vádlottat a tárgyaláson, majd miután a bíró távozott a tárgyalóteremből, a bíróság folyosóján a rendőrök sorfala mögül a vádlott hívei kórusban azt skandálták: "vérbíró, vérbíró!".

A Fővárosi Bíróság sajtóosztályának közleménye szerint "a hallgatóság a tárgyalás befejezéséig tiszteletben tartotta a tárgyalás rendjét. A rendbontás a tárgyalás befejezése után történt a folyosón". Szerintük "a tárgyalás befejezését követően a bíró már semmilyen eljárási intézkedést nem tehet", erre a rendőrök lettek volna jogosultak. Hozzátették, azt nem tudják, hogy a rendőrség végül miért nem intézkedett. A Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője, Tafferner Éva kedd este közölte, hogy ismeretlen tettes ellen indítottak eljárást garázdaság miatt.

Budaházyt és társait azzal vádolják, hogy 2006. szeptember 18-án este, az MTV székházának ostroma idején megrongálták a Szabadság téri szovjet emlékművet, az arról lefeszített címert pedig a Dunába dobták. A keddi tárgyaláson a bíróság tanúként meghallgatta a Budapest Galéria munkatársát, aki elmondta, hogy az emlékmű helyreállítása összesen 9,7 millió forintba került. Az összeget a védelem vitatja.

Budaházyt - aki más súlyos bűncselekmények gyanúja miatt előzetes letartóztatásban van - kommandósok őrizték, a bilincs a tárgyalás ideje alatt is végig a kezén maradt, bár védője kifejezetten kérte, hogy vegyék le. A bírónő 200 ezer forint rendbírsággal sújtotta Budaházy védőjét, Gaudi-Nagy Tamást, aki a szovjet emlékműről eltávolított és állítólag a Dunába dobott szovjet címerről azt mondta: méltó helyére került.

A vádlottak védői a tárgyalásvezetésre, a védői és vádlotti jogok csorbítására hivatkozva elfogultsági kifogással éltek a bíró ellen. Erről a bíróság elnöke dönt majd, és ha a kifogásnak helyt ad, új bírót jelöl ki és elölről kezdődhet az elsőfokú eljárás Budaházy György rongálási ügyében. Budaházy György és vádlott-társai rongálási ügyének tárgyalása 2010. február 2-án folytatódik.